blogg

11. jul, 2018

Våren 2018 går till historien som den mest valpfyllda tror jag! Åtminstone sedan dalmatinertiden! En sommar på 80-talet hade vi nästan 30 valpar av båda raserna. Dalmatinerna fick nästan alltid väldigt stora kullar. Det var en fröjd för ögat att se dem ränna runt i trädgården, upp och ner för dynghögen, ner i diket......alla kom när man ropade, ett långt pärlband av prickigt och grått Cool

I år var det 12 valpar fördelat på 2 kullar med 4 veckors ålderskillnad. Fantastiska små valpar som levt med familjen i ur och skur, fått matte att slita sitt hår på morgonen när hon kom hem från jobbet och det var väldigt bajsigt i kök och hall där de hade sitt nattviste. När det var som värst sa jag till min man att vi måste ha dem någon annanstans! NEJ! Sa mannen, de här valparna ska växa upp precis som alla andra av våra valpar, du vet vilka bra valpar det blir! Och han har ju rätt, men mycket jobb var det. Som tur är så går det över, de lär sig mer och mer att bajsar det gör man på andra sidan ytterdörren. 

Nu är det bara 2 små U-pojkar kvar! Under Alla Broar flyttar till sin sen länge väntande familj nästa vecka. Uti Vår Hage, Uno har inget hem ännu men det löser sig. Vi har inte tingat ut Uno för vi har väntat på att hans stenar ska komma på plats, det är de nu, men han får fortsätta att heta Uno! När vi var i England var Åska, Torsten och 3 U-barn hos urmodern Ragnhild Larsson på andra sidan sjön. Ragnhild SMS:ade mig - Jag kommer ihåg namnen på alla utom ena hanen, vad heter han? Menar du honom med en sten, han har inte fått något namn ännu, sa jag! -En sten, sa Ragnhild, Uno blir väl ett bra namn! Klockrent, sa jag! Cool

Några av valparna har stannat lite längre här på Täckhammar p.g.a nya familjernas omständigheter, vänta på semester, resa klart, fixa huset klart...... Torsten stannade tills han var 4 månader, en go pojke med en massa bus och upptåg i sinnet! Rapporter från husse Mats berättar att allt går jättebra! Andra dagen hos nya husse var han med på kontoret, nemas problemas! Jag blir så glad och varm i hjärtat när jag ser och hör från mina "barn"! Vilka fina familjer de fått! Helt fantastiskt att Ni hittar oss och våra hundar och har sådant tålamod att vänta på Era små. 

Nu kommer snart en kull till! Remy och Mimmis barn! Blev så eftersom Mimmi blir 5 år i höst och måste ha sina valpar nu om hon nu skulle ha några, jag har ju tvekat hit och dit p.g.a av hennes C-höft. Men efter moget övervägande så slog vi till nu, vi får se vad det blir för små kottar! Stamtavlan blir minst sagt blandad, Mimmis pappa är en engelsk hund som bor i Finland och Remy är ju jänkare. Mimmi är 6:e generation i vår tiklinje, så det blir förhoppningsvis lite Chipsmakers i valparna. Spännande ska det bli!

TACK alla våra valpars familjer! Ni är guld värda! Hjärta

 

 

10. jul, 2018

Lugn alla Ni som bekymrar Er om min avel! Jag har en plan! Det uttrycks farhågor att nu blandas alla linjer i världen, snart har vi ingen variation! Variation?????? Är det någon som uttrycker farhågor angående variation när kull efter kull som föds har precis samma hundar i stamtavlan, bara i lite olika ordning? Mina hundar har INTE de stora svenska matadorerna som sprids som en löpeld över världen i sina stamtavlor. Och vet Ni varför, jo jag har och har alltid haft en plan! Har Ni?

Jag får höra att jag minsann använde matadorer på 80-talet! Ja, tänk att jag bara kunde använda Rödagårdens Risto till 2 kullar! Att jag bara kunde! För det första var den genetiska kartan helt annorlunda då! Det fanns flera olika linjer, det föddes fortfarande lite udda kullar som man kunde om man ville köpa ur eller använda till avel, vilket jag också gjorde. För det andra som sagt jag hade en plan! Har Ni?

Jag får höra att de hundar jag importerar har matadorer från sina hemländer i stamtavlan, ja tänk att de finns där, en och annan, fy på mig! Hur kan jag vara så dum? Hur kan jag importera en hund som har en matador i Canada i femte generation? Hur kan jag! Förstår jag ingenting?

Nä, det är tydligt att jag inte förstår någonting! 

Trots det så framhärdar jag i mitt avelsarbete! Ni behöver inte vara oroliga! Om jag får bestämma så kommer inte mina linjer korsas med de linjer som alla andra anser vara de enda rätta. Har undvikit dem i allra möjligaste mån i alla år och kommer så fortsätta.

3. jul, 2018

Det finns olika anledningar till varför man föder upp VÄSTGÖTASPETSAR eller hundar över huvudtaget! Det är tydligt det! Och sorgligt!

28. jun, 2018

Den 16 juli kommer våra galningar visas på TV i UK. Vi har haft ett filmteam här och filmat dem, framförallt Alexa. Det är hon som är stjärnan i filmen, ett filmteam har följt Alexa och hennes kullsyskon sedan födseln hemma hos Domna i Enfield i London. Alexa blev lite av en favorit hos regissören Clementine, helt klart busigast och mest galen! När de fick höra att Alexa skulle flytta hela långa vägen till Sverige så ville de filma hennes äventyr. En massa filmande hemma hos Domna, allt från att jag plockar upp henne från valphagen till att vi svänger ut från gatan på vår väg hemåt. En upplevelse! Fick en liten vink om hur filmskådespelare har det, hur många gånger kan man stänga en bildörr innan det blir rätt t.ex. :-)

Att åka med bil ÄNDA till Sverige var dock inte aktuellt för filmteamet, slikt äventyr hade de aldrig varit med om. Så det blev flyg för teamet, hyrbil till Katrineholm och övernattning i Katrineholm. De dök upp när Alexa varit hemma några dagar och gjort sig hemmastadd, de trodde att Alexa behövde få bekanta sig med alla hundar och nya hemmet innan filmning. Det var rätt överflödigt, Alexa tog sig an sin nya miljö på Täckhammar med stor pondus, nyfikenhet och energi. 

Filmning pågick en hel fredag, blåsigt värre än vanligt på Julitaslätten, Öljarens vatten var i uppror, men vad hindrar när man vill och måste. När teamet kom och jag öppnade dörren forsade en massa valpar och vuxna hundar ut ur dörren ner för trappen och HEJ! Teamet blev helt betagna, detta måste filmas! Hundar in igen, dörren upp, hundar in igen dörren upp........valparna showade för fullt, hörde glada utrop från kameramannen stup i ett- Amazing, ridiculous, wow, ha ha.......

Vi begav oss ner till Öljaren, det skulle promt filmas hundar vid vatten. Alexa tyckte att de stora vågorna som rullade in mot stranden var så lagom intressanta, Torsten däremot demonstrerade villigt hur man tar sig an dem. Mycket promenerande längs den korta lilla sandstranden blev det! Sen avslutades dagen på Julita pizzeria, med prat om hur dyra husen är i UK, vilken fantastisk frukost de fått på hotellet, visade foto t.o.m, Brexit, varför jag ÄLSKAR UK, svenska pengar.....det visade sig att produktionsbolaget skickat med ett kuvert med gamla svenska pengar! Blev nobben vid kassan! 

En fantastiskt rolig men jobbig dag!

 

20. jun, 2018

Nu har vi fått hem ännu en hund till kennel Chipsmakers som förhoppningsvis ska hjälpa oss att bevara en viss bredd i västgötaspetsaveln. TANELLIS BLOMIN BLUEBELL, hon är född i början på februari och en riktig liten tuffing! Passar oss perfekt!

Vi passade på att ta lite extra semester när vi hämtade henne. Tar ju 2 dagar att ta sig över kanalen, tur vi gillar att köra bil. Jag kan rekommendera ett hotell i Hamburg om ni behöver övernatta på er väg söderut i Europa. Leonardos, ligger precis bredvid A1 och på lagom avstånd från oss i alla fall för en första övernattning, ca 90 mil. Andra natten blir lagom att ta ett tiotal mil in i England. Vi valde Canterbury där här gången. Sen drog vi norrut för att besöka Beamish museúm utanför Durham ännu en gång. Vi hann inte med allt förra gången vi var där, visste inte att det var så stort! Kan jag också rekommendera! 

Vi sov på underbara ställen, vi åkte runt i det bedövande vackra norra England. Jag när en dröm som bara blir starkare och starkare, en stuga i norra England, med murar omkring, alldeles ensamt ute på en hed. Jag älskar murar, dels är de vackra och dels så avsklijer de så rejält! Min man brukar säga - Det är Trump och du som gillar murar. :-)

Vi kollade över Lake District, vi sov i Lake District, vi åkte vidare genom Wales och Snowdonia. Fantastiskt vackert! Sonen provade på lite vandring och fick mersmak! Blir definitivt en resa enbart för att vandra i Snowdonia eller Lake District snart. Efter 5 dagar blev det dags att dra sig ner mot London för att hämta lilla Alexa i förorten Enfield. Gick förvånansvärt bra att ta sig dit trots förmiddagstrafiken. Det är alltid jag som kör i UK, jag älskar den intensiva fartiga trafiken, där vilar inga halta löss, full gas gäller! Möttes av en alltid lika glad Sharon som tagit sig dit för att träffa oss och prata lite. Domna var ute på ett närbeläget litet fält med filmteamet som följt valpkullen från födseln. Sen följde sconesintag, filmning, papperarbete och till slut ett farväl och kosan styrdes mot Dover! 

Alexa skötte sig exemplariskt på resan. Bodde på hotell, åkte bil, rastade, åt på restaurang som hon aldrig gjort annat. Vi är så nöjda med den lilla!

Jakten på västgötar som kan bidra till vår avel fortsätter...........