26. apr, 2018

Alla uppfödare lika?

Här kommer ett sådant där blogginlägg som man inte får skriva, som inte är rumsrent, som inte är PK.......man ska ju gulla med allt och alla, sopa problemen under mattan och låtsas som det regnar!
Är så förbannat trött på det återkommande svaret på FB-sidan Västgötaspets! En del blivande valpköpare frågar om råd angående olika uppfödares inriktning och typ av hundar. Då kommer svar från nöjda valpköpare att just deras uppfödare är bäst, helt naturligt! Andra kommer med råd om uppfödare som har en speciell inriktning eller som jobbar på ett visst sätt. Men se då kommer pekpinnemänniskorna! ALLA uppfödare är precis lika bra och engagerade! ALLA gör det bästa för rasen! ALLA ska med, som en politisk slogan lät för några år sedan. ALLA ska dunka varann i ryggen offentligt och låtsas vara så överens. Bullshit!
Det finns olika kategorier av uppfödare helt klart!
Det finns den där uppfödaren som föder upp för sin egen skull, för att sälja valpar, detta ska sen finansiera deras STORA utställningsintresse. Vinna på utställningar, kosta vad det kosta vill, är vad som gäller. Så långa championtitlar som möjligt, titta vad vi är bra! Dessa uppfödare deltar ytterst sparsamt på MH, BPH, vallanlagstester eller andra aktiviteter. Tvärtom förekommer det att valpköpare avråds från det, kan ju visa sig att hunden inte håller måttet vid sådana tester. Nä, ta ett par varv i utställningsringen istället! Avelsdjur väljs efter championtitlar och vem som äger dem. Gäller ju att hålla sig populär och vara vän med "rätt" människor. Noll hänsyn tas till den genetiska variationen, spelar väl ingen roll om en hane har 50-100 barn och kanske 300 barnbarn. So what? Dessa uppfödares hundar befinner sig långt långt ner på MK-listan. Hälsa, mentalitet och funktion är inte den viktigaste målsättningen. Uppfödarens hundar bor ofta hos fodervärd eller placeras ut till nya ägare vartefter de är "förbrukade". Detta är en kategori uppfödare!

Det finns den där uppfödaren som egentligen inte vet vilket ben de ska stå på! Vill gärna vara "eliten" till lags och gör som de säger. Samtidigt så finns det en liten klocka som säger att det kanske finns mer än utställningar att ta hänsyn till. Dessa uppfödare strävar i första hand mot att passa in, flyta med och inte stöta sig med någon, inga egna åsikter. Dessa uppfödare använder gärna "elitens" hundar i avel och lyssnar noga på vad "eliten" har att säga. För de måste väl vara de bästa?

Det finns en liten klick uppfödare som har ett klart mål i sikte! Att bevara rasen västgötaspets för framtiden. Uppfödare som avlar för en genetiskt variation, för att rasen ska ha kvar sin ursprungliga arbetsförmåga, som förkovrar sig i det oändliga om rasens tillstånd, som prioriterar mentalitet,hälsa och genetisk variation. Dessa uppfödares hundar är väl representerade på BPH, MH, vallanlagstest och exteriörbeskrivningar. Dessa uppfödare ställer också ut sina hundar ibland för att visa att även aveln utanför "eliten" kan resultera i utställningsframgångar. Dessa uppfödare vänder på varje sten för att västgötaspetsen ska ha en framtid.

Det här är tre huvudkategorierav uppfödare, det finns uppfödare som flyter över alla dessa tre varianter, det finns uppfödare som definitivt hör till den ena eller andra kategorin. Men kom inte och säg att alla uppfödare har samma mål och inriktning.