Blogg

2. maj, 2018

En still undran bara! Vad får vissa människor ut av att sprida så mycket dynga? Lider de av mindervärdighetskomplex eller? Lider de av att vissa får saker gjorda och lever sitt liv fullt ut? Det sitter flera men framförallt en stackare bakom en skärm och sprider så mycket dynga! Hur länge ska SKV tolerera detta, ja SKV, många gånger framställs denna persons åsikter som SKV:s. Denna person skriver till SKK, skriver till människor runt om i världen och påstår att SKV tycker si och så. Visste inte att det är SKV:s sak att avsky vissa uppfödare inom rasen. Själv pratar jag med ytterst få noga utvalda människor i denna otrevliga västgötaspetsvärld, men ändå når mig vad som sprids. Hur är det då med alla andra som verkar ha hur mycket tid och lust som helst att frottera sig i dyngan. Varför ska uppfödare som lägger ner i stort sett all sin tid, alla sina pengar, all sin energi på att försöka göra något gott för rasens framtid behöva ta detta? Varför ska människor som stöttar dessa uppfödare få stå ut med att bli kallade för både det ena och det andra? Jag bara undrar hur länge?

2. maj, 2018

Det har börjat dra ihop sig för att säga adjö till de stora valparna och för hussar och mattar till de små att komma och se ut sin lilla juvel.
Fantastiska människor träffar man på! Känns så bra att låta de små grå flytta till hem där hundarna får vara hundar och ett stort och gediget utrymme för den nya familjemedlemmen finns.
Hittills har Disa flyttat till Härnösand, fick en schäfer- och en västgötaspetskompis. De har nu fullt upp att freda sig från den lilla tuffa bruden i lyxförpackning. Ture har flyttat till Österbybruk, kommer bli en gårdshund och efterträder en rad av västgötaspetsar som levt långa och verksamma liv, den senaste från Högalids kennel. Tage och Trubbel väntar på att deras mattar ska få till tiden för att ta emot dem i sina liv. Torsten är ännu otingad, men är lika glad för det! :-)
I den lilla kullen ska Umpa Lumpa efterträda en Vargaviddernatik på en gård i Västmanland, Uptown Girl ska efterträda en Märgelbackenhane och bo på en av Mälaröarna, lilla Uppblåsbara Barbara är otingad. Bland hanarna så ska Under Blå Gul Fana flytta hem till farsan Chilli i Enköping, Uti Vår Hage ska flytta till Helsingborg, Underbart Är Kort och Under Alla Broar är otingade.
Får så fin feedback från mina valpköpare, så jag blir alldeles rörd.

26. apr, 2018

Här kommer ett sådant där blogginlägg som man inte får skriva, som inte är rumsrent, som inte är PK.......man ska ju gulla med allt och alla, sopa problemen under mattan och låtsas som det regnar!
Är så förbannat trött på det återkommande svaret på FB-sidan Västgötaspets! En del blivande valpköpare frågar om råd angående olika uppfödares inriktning och typ av hundar. Då kommer svar från nöjda valpköpare att just deras uppfödare är bäst, helt naturligt! Andra kommer med råd om uppfödare som har en speciell inriktning eller som jobbar på ett visst sätt. Men se då kommer pekpinnemänniskorna! ALLA uppfödare är precis lika bra och engagerade! ALLA gör det bästa för rasen! ALLA ska med, som en politisk slogan lät för några år sedan. ALLA ska dunka varann i ryggen offentligt och låtsas vara så överens. Bullshit!
Det finns olika kategorier av uppfödare helt klart!
Det finns den där uppfödaren som föder upp för sin egen skull, för att sälja valpar, detta ska sen finansiera deras STORA utställningsintresse. Vinna på utställningar, kosta vad det kosta vill, är vad som gäller. Så långa championtitlar som möjligt, titta vad vi är bra! Dessa uppfödare deltar ytterst sparsamt på MH, BPH, vallanlagstester eller andra aktiviteter. Tvärtom förekommer det att valpköpare avråds från det, kan ju visa sig att hunden inte håller måttet vid sådana tester. Nä, ta ett par varv i utställningsringen istället! Avelsdjur väljs efter championtitlar och vem som äger dem. Gäller ju att hålla sig populär och vara vän med "rätt" människor. Noll hänsyn tas till den genetiska variationen, spelar väl ingen roll om en hane har 50-100 barn och kanske 300 barnbarn. So what? Dessa uppfödares hundar befinner sig långt långt ner på MK-listan. Hälsa, mentalitet och funktion är inte den viktigaste målsättningen. Uppfödarens hundar bor ofta hos fodervärd eller placeras ut till nya ägare vartefter de är "förbrukade". Detta är en kategori uppfödare!

Det finns den där uppfödaren som egentligen inte vet vilket ben de ska stå på! Vill gärna vara "eliten" till lags och gör som de säger. Samtidigt så finns det en liten klocka som säger att det kanske finns mer än utställningar att ta hänsyn till. Dessa uppfödare strävar i första hand mot att passa in, flyta med och inte stöta sig med någon, inga egna åsikter. Dessa uppfödare använder gärna "elitens" hundar i avel och lyssnar noga på vad "eliten" har att säga. För de måste väl vara de bästa?

Det finns en liten klick uppfödare som har ett klart mål i sikte! Att bevara rasen västgötaspets för framtiden. Uppfödare som avlar för en genetiskt variation, för att rasen ska ha kvar sin ursprungliga arbetsförmåga, som förkovrar sig i det oändliga om rasens tillstånd, som prioriterar mentalitet,hälsa och genetisk variation. Dessa uppfödares hundar är väl representerade på BPH, MH, vallanlagstest och exteriörbeskrivningar. Dessa uppfödare ställer också ut sina hundar ibland för att visa att även aveln utanför "eliten" kan resultera i utställningsframgångar. Dessa uppfödare vänder på varje sten för att västgötaspetsen ska ha en framtid.

Det här är tre huvudkategorierav uppfödare, det finns uppfödare som flyter över alla dessa tre varianter, det finns uppfödare som definitivt hör till den ena eller andra kategorin. Men kom inte och säg att alla uppfödare har samma mål och inriktning.

19. apr, 2018

Vår amerikanare är höftledsröntgad med resultat B på båda sidorna, nog tycker jag att ena sidan ser ut som ett klart A men vem är jag att döma? Så här långt har våra 3 importer varit över förväntan lyckade. Paul från Schweiz, Ivi från Frankrike och Remy från USA. Alla tre snygga, trevliga, friska och Paul och Ivi iaf fertila. Remy återstår att se, han ska få para vår Mimmi när hon löper nästa gång. Snart bär det iväg för att hämta hem ännu en liten import med en väldigt internationell stamtavla, ska bli så spännande! Jag är så tacksam för dessa uppfödare runt om i världen som visar mig förtroende och låter mig hämta hem deras små guldklimpar. Det är inte alltid lätt att få köpa det jag önskar, ibland tycker inte uppfödaren att valpen är god nog för att skicka till Sverige, ibland har "snälla" människor varit där och talat om att till mig ska man inte sälja, en del uppfödare vill behålla sitt "eget" blod för sig själv, fullt förståeligt i dessa tider.....Så det är alltid med spänning jag skickar iväg de där mailen med förfrågningar, avslag eller ok? TACK! Feuervales kennel, kennel De Jommokk och kennel Optimist!

19. apr, 2018

Jag lyckades klanta till det och hela min blogg försvann! Men tro inte att jag ger mig! Bara att börja om på ny kula! :-) Huset bebos numera av 12! små busungar + ett antal stora busungar! T-kullen är 7 veckor i morgon, 4 pojkar och 1 flicka. Nästa helg åker flickan iväg norrut, pojkarna är inte tingade ännu, som jag sa till min man vid frukostbordet idag, -De som inte vill ha de här små guldgossarna får skylla sig själva. Jag är så nöjd med dem, så om en eller annan stannar här gör definitivt ingenting. Alla 4 är så framåt och stiliga! U-kullen är 3 veckor idag, 4 pojkar och 3 flickor, där är det endast 1 pojke och 1 flicka som inte har ett hem som väntar. Så ni förstår kanske att här på Täckhammar skuras det golv, matas valpar, leks med valpar, gosas med valpar och funderas över hur vi ska ta oss ut och in i huset sen när de små är uppe på benen och också vill hänga med ut. Tillräckligt bensprattlande redan nu med 5 st 7-veckorsvalpar. För att inte tala om hur vi ska få in alla igen när de väl är ute och springer!