30. okt, 2017

Korrekta hundar?

En del saker man hör folk säga etsar sig in mer än andra saker. En sak som jag funderat så mycket på är det som en man på ett årsmöte för ett par tre år sedan sa. Det var på det årsmötet som 10 uppfödare gått samman och bekostat en genetisk bevarandeanalys med bifogad MK-lista. Eftersom SKV inte ville befatta sig med denna handling så såg vi oss tvingade att genom en motion få SKV att tillskansa sig informationen.

Det fanns motståndare! En del motargument var så dumma att de bör inte nämnas igen. Men så reste sig en man och i kraft av sitt yrke påstod han sig kunna sånt här!

Jag lyssnade och blev paff av den okunskap och brist på sunt förnuft som lades fram för oss alla. 

Bland annat fick vi veta att MK-listan är helt värdelös! En del hundar är ju döda! Och sen kom det som har oroat mig sedan dess, kan inte släppa det! 

Vi kan ju inte avla på hundar högt upp på MK-listan bara för att! Vi kan inte avla på hundar med krokiga ben bara för att de har ett udda blod. Vi har en skyldighet att avla på KORREKTA hundar!

Det är dessa KORREKTA hundar jag har funderat på sedan dess! Vad är en KORREKT västgötaspets, vem avgör om en västgötaspets är KORREKT? Finns det någon KORREKT västgötaspets? Finns de eventuella KORREKTA västgötarna bara i den nedre delan av MK-listan?

Det som oroar mig är att jag misstänker att en västgötaspets som vinner på utställningar anses vara en KORREKT västgötaspets. Spelar ingen roll hur otypisk den västgöten är både vad gäller temperament, exteriör eller uttryck. Lyckas västgöten på utställning då är den KORREKT!

Tyvärr är det inte så enkelt! Jag har ägnat mig åt att titta på sidan om alla utställningsmeriter i alla år som uppfödare. Gjorde så även med min dalmatineruppfödning. Det finns så många fina hundar som de flesta aldrig ägnar en tanke, enbart för att de aldrig är utställda eller inte har "rätt" kennelnamn i stamtavlan. Det är därför vi är där vi är idag. 

Det finns så mycken okunskap och brist på sunt förnuft! Vi måste använda hundar från alla olika blodslinjer som finns kvar. En ansvarsfull uppfödare som verkligen vill vår ras västgötaspetsen väl jobbar för att använda så udda hundar som möjligt. Inte bara samlar championtitlar på lager i stamtavlorna, inte bara rör om i samma gryta hela tiden för att alla andra gör det! 

Jag kan se en ökad medvetenhet hos en del uppfödare! Det är bra! En del påstår att de tänker på den genetiska variationen, sen ser man parningarna som görs! Det verkar vara svårt att ta sig ur "grytan". Är det grupptryck? Vill inte skilja sig från mängden? Man kanske inte vill få grimaser till svar när man svarar på frågan om vem man parat med? Det får ibland uppfödare som parar här? Vill man åka snålskjuts på andras arbete? Är det viktigare med championtitlar än att vi har vår ras kvar? 

Ja, jag vet inte!

 

De där orden! Vi har ett ansvar att avla på korrekta hundar! De skrämmer mig!