11. jul, 2017

Nu ger jag upp

Jag blev uppringd av en uppfödarkollega häromdagen, hon berättade om ett inlägg på FB som handlade om en uppfödare som kastar sten i glashus och som inavlar hej vilt själv samtidigt som hen anklagar andra uppfödare för att avla osunt. - Det är väl dig de menar, sa min uppfödarkollega. Är det säkert sa jag. Har själv inte läst inlägget, men tydligen var det applåderat av många! :-)

Det är tyvärr så, att det jag anat hela tiden är nog sant! De flesta av dagens västgötaspetsuppfödare vill eller har inte förmågan att förstå!

Hur många uppfödare har koll på hur många barnbarn deras uppfödningar har runt om i världen, hur många uppfödare tar hänsyn till hur många valpar tilltänkt avelshane har, hur många uppfödare anstränger sig för att hitta något annorlunda....... Det är lätt att para med första bästa hane, konstigt nog sammanfaller det ofta med att hanen vunnit på utställning! Det är när man försöker göra något konstruktivt för rasen det stöter på hinder. Var finns de udda hundarna? Det är tyvärr så att de finns snart inte längre! Och då är det ju enlkare att använda den där som bor nästgårds och är champion gubevars! Huvudsaken det blir valpar!

Det jag försöker påtala är att vissa blodslinjer används alldeles för mycket i avel. Medans andra linjer tynar bort med ett rasande tempo. En dag står vi där med samma stam på merparten av alla västgötaspetsar.

Det är inte den enskilda inavelsgraden jag pratar om! Förresten att få 0% inavelsgrad på en kull enligt SKK:s sätt att räkna är ingen konst! Tyvärr slår många sig för bröstet och tror att kullen de avlar fram är jättebra! 0%!!!! Att båda föräldrarna har mängder med rasfränder runt om i världen med exakt samma stam verkar inte bekymra.

Det finns en kull född i Sverige vars olika individer är föräldrar eller far/morföräldrar till ca 11 % av alla valpar som föds runt om i världen just nu. Och det bara fortsätter! I Sverige, i Finland, i UK, i USA, på Nya Zeeland, i Nederländerna.......överallt! Om man inte som uppfödare kan inse att det är ohållbart på en ras som västgötaspetsen då är allt hopp ute!

Den här kullen är bara ett exempel, finns flera kullar där i stort sett alla individer gått i avel och står att finna i de allra flesta stamtavlor idag.

Det är denna enkelriktning i aveln jag vänder mig emot och som jag ser som ett STORT hot mot vår ras!

Om jag eller någon annan har en kull med hög inavelsgrad påverkar inte avelsbasen nämnvärt! Det är den likriktade aveln som skrämmer mig!

Tänk efter! Vilket skadar vår ras mest?

En uppfödare föder upp en kull med t.ex 9% inavelsgrad, båda föräldrarna ligger i den högsta delen av MK-listan. Valparna säljs i huvudsak som rena sällskapshundar, kanske någon enstaka till en uppfödare som önskar udda blod till sin fortsatta uppfödargärning. För det är faktiskt så, blodet är fortfarande udda! Trots hög inavelsgrad!

En annan uppfödare väljer att para en tik från den berömda kullen som är inblandad i 11% av alla västgötar som föds i dagsläget, med en son till en hane som närmar sig att vara far/morfar till 400 barnbarn. Valparna säljs till uppfödare runt om i hela världen och utmålas ofta som perfekta utställningshundar. 

Fundera på det!

Mitt mål har varit att få uppfödare att tänka till! Vart hamnar vår ras om den sistnämnda aveln fortsätter, och det gör den! Vi kommer att få väldigt stora problem!

Det finns raser som kämpar för sin överlevnad, en del har redan börjat korsa in andra raser! Är det dit vi vill komma? Det är ditt vi kommer med stormsteg om inget görs!

Jag förstår att det är lättare att försöka svartmåla budbäraren än att tag i problemet!

Självutnämnd expert är ett glåpord som jag ofta får höra! Vad säga om det? Med minsta sunt förnuft så förstår man att västgötaspetsen ligger illa till!

Det finns gott om självutnämnda experter för övrigt! Det finns de som skriver på sin hemsida att de föder upp si och så, att de upplåter sina hanar si och så! Låter väldigt bra, problemet är bara att vederbörande inte fött upp en enda kull hittills eller upplåtit en enda hane hittills. Måste vara underbart att kunna allt från början utan erfarenhet!

Jag tar fullt ansvar för min uppfödning! Ni behöver inte vara oroliga! Jag fortsätter oförtrutet att använda de få udda hundar som går att hitta runt om i världen. Jag tänker fortsätta att lägga min tid, mina pengar och min kraft på att föda upp västgötaspetsar som kan hjälpa vår ras till en dräglig framtid. Ni kan fortsätta att försöka svartmåla mig och min avel, det är inte alla som går på det, en del har sunt förnuft och kan tänka själva!

Fortsätt ni med er avel med "korrekta hundar" för att citera en ledande person inom rasen. I hens värld kan tydligen inte hundar av udda stam vara "korrekta".

Lycka till!