9. mar, 2017

Long time no see.......

Tiden bara forsar iväg! Sen sist har vi fått en kull valpar, 2 pojkar och 2 flickor. Rock´n Rock Revolution, Riddare av Mörkret, Rosenkyssar och Rosa på Bal heter de. Alla är tingade till fina hem. Någon ska till en uppfödare, någon till en gammal valpköpare som mist sin 13-åring och så 2 "nya" bekantskaper som hittat vår uppfödning. Ska bli spännande att följa våra små.......

För övrigt förstärks min oro för rasen dag för dag..... det räcker att titta på SKV:s hemsida och se vad som är parat och kommer att paras. Varför förstår inte människorna som sysslar med uppfödning av en så unik ras som västgötaspetsen allvaret.

Varför avlar man på barn till föräldrar som redan har 400 barnbarn runt om i världen? Vad är syftet med aveln?  Hur tänker de här uppfödarna? Var ska de hämta fräscht blod när de kommit till flakhalsen? 

Min stora skräck är att någon av mina hanvalpar ska hamna hos någon liknande uppfödare, en uppfödare som inte kan säga - Nu är det stopp! Min hane ska inte para fler tikar just nu. 

Jag förkovrar mig i rasens genetiska bredd hela tiden. Det är skrämmande när man lägger upp rasens utveckling som ett diagram. Det börjar med ett litet antal hundar för att svälla ut och magen på figuren blir stor och vid, gott om hundar i avel av varierande släktskap, sen smalnar figuren av mot svansen som snart inte är så speciellt mycket större än när vi började en gång på 1940-talet. Skrämmande! 

Vad hjälper alla Era hett eftertraktade championtitlar och vinnartitlar den dagen när det är för sent? Det finns hundar där ute som är många gånger snyggare och sundare än många av dagens populära avels-och utställningshundar. Varför inte fråga om Ni får använda dem? Inte röntgade eller? Men ställ upp och betala för att få det gjort då! Inga championtitlar? Ett gott råd lägg ner Din uppfödargärning innan Du har förstört allt för mycket!

Ser också att allt fler uppfödare slutat ögonlysa eller aldrig börjat. så även med HD-röntgen. Det finns människor som arbetar för att vi ska sluta med all hälsundersökning. Ibland blir man lätt förvirrad, jobbar dessa människor för SKV eller som privatpersoner när de uttalar sig i sociala medier?

Vad är det som är så svårt att förstå? Om man höftledsröntgar sin hund så vet man vad man har att förhålla sig till. Fick den C på höften? Ja då har man att ta ställning till, är min hund värdefull för den genetiska variationen. Var befinner sig min hund på MK-listan, är min hund den enda i denna kull som någonsin kommer att gå i avel....osv. Det finns förmildrande omständigheter som gör att man kan tillåta sig att använda en C-hund i avel. Är däremot din hund ur en kull där en eller flera kommer gå i avel, då har rasen råd med att du avstår. Ligger din hund på typ 5400:e plats på MK-listan så finns det ingen anledning alls att chansa på en parning. Väljer du ändå att para din C-hund, para med en hund som har bra höfter. Det kostar cirka 1300 Sek att kolla upp din hunds höftstatus, är det för mycket? Du kan bespara både dig själv, rasen och dina valpköpare en massa sorg och bedrövelse om du vet vad du sysslar med. Sen kan allt hända! Hundar är inga maskiner, naturen kan spela en många spratt.

Samma med ögonen, där verkar det finnas en tyst överenskommelse mellan vissa uppfödare att ögonlyser gör vi inte. Hur har dessa uppfödare tänkt att vi någonsin ska komma till klarhet med vad vi ska göra med detta retinopatispöke? Ska vi låtsas som ingenting här i Sverige, ungefär som hittills. Ska vi låta andra länder göra jobbet? Ja, tydligen! Nu har både Finland och UK tagit fram tester som kanske kan hjälpa oss att komma bort från spöket. Ska alla hjälpas åt eller ska en del stå på sidan om och kritisera även i försättningen? 

Testet i UK verkar väldigt intressant! Jag har sänt efter ett par kit och ska testa ett par av mina hundar till att börja med. Xiluris står först i tur! Han har vid drygt 14 års ålder inga som helst tecken på retinopati. Är han carrier eller clear? Han borde vara carrier eftersom hans son Linus På Linjen fått diagnosen retinopati. Blir spännande!

I kontakter med uppfödare i andra länder så skäms jag för delar av vår svenska uppfödarkår och specialklubb. Det finns uppfödare i andra länder som engagerar sig enormt för vår ras, både vad gäller den genetiska variationen och hälsan. De frågar om vad vår klubb anser och hur de arbetar för dessa frågor. Vad ska jag svara? Den genetiska variationen fanns inget intresse för, vi var 10 engagerade rasälskare som bekostade den genetiska analysen och MK-listan som vi sedan "tvingade" på SKV. SKV ger sig nu ut för att vilja jobba med frågan, ta fram ny MK-lista och dylikt. Ett evigt tjat om att hanhundsägare ska lägga ut sina hundar på Täckhundslistan som om det löser allt! En engagerad uppfödare kan leta reda på udda hundar hur lätt som helst i dagens läge. Både Mk-listan, Hunddata och Avelsdata finns tillgängliga för alla.

Det skrämmande är att tittar man på hur SKV:s funktionärer avlar så finns inte minsta antydan till att man jobbar för en genetisk variation. Spel för gallerierna!

Hade tänkt åka till SKV:s årsmöte, men efter att läst årsmöteshandlingarna så inser jag att allt hopp är ute att komma någonstans den vägen. Det är bara att jobba på i egen "verkstad".

Sorgligt men sant!