4. feb, 2017

Hemmiljö

Som sagt, den där Västgötaspetssidan på FB får mig att fundera mycket! Kommenterar inte längre eller så, men funderar......

Flera skriver till den sidan och frågar om uppfödare och omplaceringshundar, genast är Miss Västgötaspetskonsulenten där och talar om att det är HON som förmedlar valpar och omplaceringar. INTE mina valpar i alla fall!!! INTE ev. omplaceringar heller!!! Det sköter jag helst själv!

Skit samma! En dag så var det en fråga igen, vilken uppfödare rekommenderar ni? Det kom som vanligt svar från nöjda valpköpare som rekommenderade sin egen uppfödare. Bra att de är nöjda! Sen kom en kommentar som sa att man ska nog köpa av en som föder upp i hemmiljö! Det kom då svar att de flesta föder upp i hemmiljö..... och så är det i dagens läge. Jag vet att det finns uppfödare som har dem i pannrummet, eller i en bod i trädgården men i det stora hela så föds de flesta valpar upp inne i huset på det ena eller andra sättet. En del avdelar hela rum åt valparna, ofta i anslutning till köket så att det är lätt att släppa ut dem för umgänge när man vill det. En del har burar eller små inhägnader som valparna sitter i. Det för övrigt är en företeelse som jag förundras över, skriker inte valparna och vill ut? Mina vill inte sitta i en hage! Aldrig i livet! Har försökt med hage i trädgården för att de ska vara under kontroll, det finns ju fåglar som kan sätta klorna i dem. Det funkar sådär medans de är tämligen unga, men sen bryter de sig ut på ett eller annat vis, sitta där tänker de inte! Men alltså, de flesta valpar föds som sagt upp i hemmiljö. Vad ska man då se till när man söker valp?

En del särar på kennlar och privatuppfödda, och förespråkar då privatuppfödda valpar. Också en märklig företeelse! När är man privat och när är man kennel? ALLA som föder upp tre kullar eller fler MÅSTE ha ett kennelnamn. Blir man mindre attraktiv som uppfödare då man har ett kennelnamn? En del särar på stora uppfödare och små uppfödare, och förespråkar då de små uppfödarna. Vad innebär det att vara liten eller stor uppfödare? Det har väl inte med uppfödarens kroppshydda att göra antar jag.

Jag kan tänka mig att en del tror att en s.k stor uppfödare har en massa kullar uppradade för hugade spekulanter och så kan man gå där och peka ut vad man vill ha. Det finns sådana kennlar, inte så många kvar i dagens läge men de finns. Dock inte i vår ras. När jag var ung var jag med en kompis till Hassleholms kennel i Västergötland. Där var det valpfabrik! En hel ladugård full med små hundboxar fyllda med halm. Där låg tikarna med sina valpar, när vi var där fanns kullar av collie, fransk bulldog, st.bernhardshund och chow-chow. I samma ladugård fanns en affär där man kunde köpa koppel och allt man behövde till valpen. Och vem som hest fick gå runt där och titta på hundarna, som i ett stort varuhus!

Stor uppfödare, är det en sån som har en massa hundar hemma och låter de stackars hundarna bo i hundhus emellanåt? Stor uppfödare är det en sån som har ett flertal kullar om året?

Och liten uppfödare då? Är det de som tar en kull en gång eller kanske två? Eller ytterst sällan men kontinuerligt? Liten uppfödare är det de som bara har mammatiken hemma och resten på foder?

Tål att fundera på!

Jag vet i alla fall att det finns två huvudtyper av uppfödare, sen skiljer de sig på små olika detaljer men i stora drag så ser det ut så här.

Det finns uppfödare som föder upp, säljer och sen är det bra med det! Dessa uppfödare vill ha valparna sålda när de är runt 8 veckor om de så ska annonseras ut på Blocket, på diverse FB-sidor, i dagstidningar, i lantbruksstidningar.... you name it! Huvudsaken är att valparna kommer iväg. Det gäller att bli av med valparna som det heter! Det hela motiveras med att valparna mår inte bra av att bli kvar för länge! * Om du som valpköpare är utställningsintresserad och far runt på en massa utställningar, då är du guld värd. Men om du  som valpköpare ringer och har bekymmer med din valp, den kanske är skotträdd, den är svår att få rumsren eller vad som helst. Då talar denna uppfödare om för dig att du förstört valpen och får skylla dig själv. Uppfödaren har INTE något ansvar för det! Om du behöver omplacera din hund och ber om hjälp, där är det nobben! Lägg ut den på Blocket eller SKV eller FB blir svaret. Den uppfödaren kan inte hjälpa dig. Den uppfödaren kan bara ha en eller kanske två hundar hemma, allt annat är till besvär. Den uppfödaren kan skicka en liten valp i en bur över Atlanten utan att förvissa sig om att valpen kommer bli väl mottagen. När valpen inte blir det och skickas hem igen över Atlanten så finns ingen plats för den valpen i uppfödarens hem längre, utan måste akut ha ett hem! Det finns uppfödare.........

Sen finns det uppfödare som föder upp valpar för att de brinner för rasen, älskar sina hundar och driver ett aktivt avelsarbete. Dessa uppfödare har ingen brådska att sälja sina valpar, valparna stannar hos uppfödaren i lugn och ro tills rätt köpare hittar till just den uppfödaren. Det finns uppfödare som har sina hundar hemma, ibland rätt många. Det blir så när man behåller sina hundar deras liv ut. Det finns uppfödare som gör vad de kan för att hjälpa sina valpköpare med diverse problem, hundvakt och annat smått och gott. Det finns uppfödare som om det blir så illa att valpen måste placeras om, tar hem den och gör sitt yttersta för att den ska hitta ett nytt fint hem. Det finns uppfödare som aldrig skulle skicka en ensam liten valp som ett paket runt om i världen. Det finns uppfödare.......

Vilken uppfödare du ska välja att köpa ifrån har inget som helst med att göra om valparna föds upp i hemmiljö eller om uppfödaren är stor eller liten, eller om uppfödaren har kennelnamn eller inte..... det är något helt annat .....

Hur våra valpar föds upp? De föds i vårt sovrum, sen flyttar de ner till köket, sen springer de runt på hela nedervåningen tillsammans med alla andra...............sen springer de ut i trädgården tillsammans med alla andra. Är det det som kallas hemmiljö?

* Här på kennel Chipsmakers är valparna ofta kvar till ibland långt efter 8 veckors ålder p.g.a valpköparnas olika livssituationer som gör att hämtandet av valpen får anpassas. Min erfarenhet är att det inte alls är menligt för valpen att stanna hos uppfödaren en tid.