25. jan, 2017

Bloggsvacka

God fortsättning på Er alla läsare!

Jag får frågor om när jag ska skriva i bloggen igen, den är saknad av många tydligen. Jag ska!

Det finns mycket som rör sig i mitt huvud! Man slutar aldrig att förvånas över hur olika vi människor är, hur olika vi tänker om ansvar, mobbning, PK, hundavel........

Det där med mobbning och PK är ett väldigt intressant område. Det finns en/två människor som tagit Västgötaspetssidan på FB som sin egen lilla expertyta. Där svaras på allt, rätt eller fel spelar ingen roll. Gud nåde den som går in och rättar om de ger helt felaktiga råd/svar. Då blir den milda PK-gestalten en furie och häver ur sig vad som behagar. Då försvinner PK-masken. Intressant!

Jag vet människor som inte vill eller törs skriva på den sidan längre! De blir genast förlöjligade och emotsagda av en eller flera av dessa tyckarproffs. Då är det helt ok att mobba!

Det här med mobbning är ytterst intressant! Det finns en tyckarelit som avgör när man får mobba eller inte. Man behöver inte läsa många kommentarer på FB förrän man ser hur mobbningen pågår för fullt. Det kan vara en veterinär, en uppfödare, en vanlig hundägare som blir beskylld för att gjort något som inte var bra! Genast hänger mobben på och stöttar den beskyllande parten. Finns inte ord nog för att beskriva hur dålig den beskyllda personen är. Helt utan vetskap om den rena sanningen. Ett ex. En uppfödare blir rosenrasande för att en veterinär skriver i veterinärintyget att valpen är svårhanterlig. En valp som lämnade uppfödaren utan att vara veterinärbesiktad för övrigt, enligt SKK:s grundregler SKA valpen vara veterinärbesiktad vid leverans.Här fick tydligen valpköparen ombesörja besiktningen, och anlitad veterinär ansåg valpen vara otillbörligt svår att hantera.  Gud nåde den veterinären. Då sablas det för fullt! De som tycker veterinären gjorde rätt törs inte säga flaska! Men så dyker det upp en modig människa och säger sin mening. Ups! Då försvinner inlägget! Ridå!

Så är det hela tiden på sociala medier! Titta bara på Jerringpriset! Det var helt ok tydligen att sportjournalister, proffstyckare, PK-eliten gick ut och öppet stampade på denna stackars vinnaren. Jag trodde inte mina ögon och öron! Helt sanslöst!

Jag själv har gjort mig känd för att skriva och debattera den förödande västgötaspetsaveln. Men nu är det slut med det! Jag ser ofta hur mina inlägg med fakta som jag inhämtat från världens alla hörn, kopieras av proffstyckarna och läggs fram som deras inhämtade kunskap. Jag ser hur min hemsida inspirerar vissa att kopiera nästan rakt av. Det intressanta är att vad gäller valpköparpolicyn så är allt kopierat utan det som kostar pengar! T.ex att vi betalar avgiften för vallanlagsprov och beskrivningar för våra valpar. T.ex att vi står för uppehälle och vaccinationer på våra exporter. Ja ni fattar!

Jag har gett upp försöken att få människor att förstå! En del verkar helt enkelt inte kunna ta till sig informationen och sätta den i samband med sin egen avel. En del förstår nog men det tar emot att inte göra som alla andra. En del gör som jag, letar udda hundar, tyvärr bortser man ofta från vikten av hälsotester. Men var och en gör som de vill!

Det gör även jag, som jag vill! Och jag vill att västgötaspetsen ska framleva sina dagar som en frisk, modig, fertil,pigg och glad någorlunda rastypisk hund. Jag kommer fortsätta lägga all min energi på det!

Jag kommer fortsätta att höftledsröntga mina hundar för att veta att jag inte parar två individer med Hd. Jag kommer fortsätta att ögonlysa en tid till, för att se om jag kan dra någon slutsats om vad denna retinopati innebär för rasen. Jag kommer fortsätta att vid avel endast använda hundar som kan para sig själva, det ska inte krävas munkorg, fasthållning, att man i stort sett "trär" ihop hundarna. Jag kommer fortsätta att hålla den mentala biten högt på priolistan. Jag kommer fortsätta att jobba för en genetisk variation......... Sen får tyckareliten tycka vad de vill!

Det finns en MK-lista, jag tycker den visar att hittills har mina strävanden för en bredd i aveln lyckats, det är inte Chipsmakershundarna som ligger i den nedre delan av listan. 

Lite kul är att proffstyckaren anser sig ha ett finger med i min avel. Tack vare henne osv......:-) Samtidigt sablas min avel av denna person, intressant att hennes uppfödarkollega nu har hittat en hane med en massa Chipsmakersblod i och parat.

Nä, för tusan jag är inte bitter!  :-)