10. okt, 2016

Samarbete

Nu har Loki rest sin väg! Tillsammans med matte Jana och husse Stefan och husses bror tog de Lufthansa från Arlanda till Frankfurt nu på eftermiddagen. Ett jättetrevligt ungt par som var pålästa och visste vad de ville ha! En VÄSTGÖTASPETS! :-)

Loki kommer bo på landet strax utanför Frankfurt, hans djurkompisar kommer bli landsköldpaddorna Igor och Speedy. Fast halva året ligger de i kylskåpet och sover! :-)

Loki kommer gå på en valpskola, ägarna har redan varit där och anmält Loki. Intresset för den "nya" rasen var stort. Med lite tur kanske intresset för rasen kan spridas i Tyskland.

Om vi ska kunna få vår ras att fortleva utan inblandning av andra raser så måste vi samarbeta med uppfödare i andra länder. Vi måste få dem att inse att de ska ta vara på de hundar de redan har i sitt land, fortfarande finns "udda" hundar kvar i fertil ålder. Vi måste få dem att inse att importera överanvända linjer från Sverige gör allt bara svårare. Inom en till två generationer så ser alla stamtavlor i hela världen likadana ut i stort sett. Det finns kullsyskon födda i Sverige som tillsammans redan är föräldrar till ca 20 kullar i sn tur. Och det bara fortsätter! Både i Sverige och utomlands, helt vansinnigt!

Jag försöker hitta hundar runt om i hela världen med "udda" härstamning, har hjälp av en uppfödarkollega som har stenkoll på världens population. De är väldigt få de valpar som föds utan överanvända svenska linjer.

Tyvärr har jag upplevt att uppfödare runt om i världen inte törs exportera till Sverige! De tror inte att deras hundar kan duga i Sverige. Mer än en gång har jag fått svaret - Jag har ingen valp som är bra nog att skicka till Sverige. Det hjälper inte att förklara att alla hundar har "fel", ingen är perfekt! Det hjälper inte att förklara att lite utåtvridna armbågar spelar ingen roll, vi behöver blodet!

Däremot verkar svenska uppfödare inte ha några som helst betänkligheter när det gäller att exportera valpar från överanvända linjer som har mycket övrigt att önska! Sen kan man läsa hur de nya ägarna delger oss på FB att deras nya hund inte ser ut som de andra västgötarna som redan finns i landet de bor i! Men det är väl fel på den befintliga populationen då kan jag tro!

Detta problemet underlättas inte av att det  sitter svenska självutnämnda västgötaspetsexperter och domderar på olika västgötaspetssidor på FB runt om i världen. Kritiserar andra länders avelsresultat! Påstår att det finns så många dåliga uppfödare både i Sverige och utomlands.  Påstår att SKV "äger" rasen!! Finns det ingen som kan få stopp på dessa uppblåsta "rasexperter"!

Finns det ingen som kan förklara att för att man bor i Västergötland och har en släkting som fött upp 3 kullar av rasen så är man inte expert, med rätt att döma andra uppfödare över hela världen.  Vad är det det kallas? Hybris eller?

Vi MÅSTE samarbeta över hela världen om vi ska ha vår ras kvar!