27. sep, 2016

Exportera västgötaspetsar

Tiden då västgötaspetsen i huvudsak avlades i Sverige är förbi för länge sedan! Nu exporteras hundar kors och tvärs över världen. Aveln i andra länder baseras oftast på de linjer som redan i Sverige är överanvända.Stamtavlorna på hundarna som föds ser i stort sett likadana ut över hela världen. Möjligheten att hitta något udda försvinner med rasande fart! Och tyvärr är det så att lyckas man hitta något udda så törs inte uppfödarna exportera till Sverige, de tror inte att hundarna duger, att de inte är bra nog. Det hjälper inte att tala om att den perfekta hunden finns inte. Det hjälper inte att tala om att det är stamtavlan som är huvudsaken, inte om hunden är perfekt in i minsta detalj. Väldigt tråkigt och ödesdigert för rasen.

En annan sida av myntet är att synen på hundavel skiljer sig i olika länder. Har ni koll på det, ni som exporterar? Vet ni om att det finns tikar som vid 5 års ålder haft 7 kullar redan? Och kommer förmodligen fortsätta att få valpar vid varje löp flera år än. Flera länder nere i Europa har inga som helst restriktioner när det gäller hundavel. Har ni koll på vart ni säljer era hundar? Följer ni upp hundarna? Det är så sorgligt att se hundar från svenska kennlar som överanvänds i aveln och jag kan inte låta bli att undra. Vet uppfödarna om detta, var det detta som var tanken med att exportera den lilla valpen?

Vet ni om att hanar som sålts ner till Europa är fäder till 20-25 kullar. Drabbar i och för sig kanske inte hunden som sådan, men den genetiska variationen lider svårt av denna avel.

Det finns hundar som på SKK:s sammanställning över antal barnbarn ligger på ca. 100-150 barnbarn men i själva verket har de upp till 300 barnbarn. Har ni koll på det?

I dagens läge räcker det inte att bara se till vad som finns i Sverige, våra avelshundar här i Sverige har barn, barnbarn, barnbarnsbarn i hela världen.

Jag vill rikta en uppmaning till Er uppfödare i all välmening, är ni rädda om Era valpar så se upp och kolla till vem ni exporterar era valpar!