27. sep, 2016

Vallanlagstest

I lördags bar det iväg till Sparrsätra för vallanlagstest. Första gången jag var på den gården, ett jättebra ställe.

Vädret var perfekt varken för varmt eller för kallt!

Först ut av våra hundar var Åska, totalt ointresserad av kossorna! Hon promenerade med Örjan och mig. Pratade med Örjan om dittan och dattan. :-)  Sen brorsan Blixt, nästan lika ointresserad han, han morrade lite när en av kvigorna testade om det gick att skrämmas. Det var allt. Båda fick omdömet Saknar vallanlag.  Men sen började det händ grejer! Svantes tur! Han fatade direkt! När jag släppte honom for han iväg och arbetade mycket målmedvetet med kvigorna. Satte först två av dem på rätt kurs för att sedan hämta den trilskande tredje kvigan, sen pendlade han fint och höll ihop gruppen i ett tämligen lugnt tempo men med pondus. När jag kallade in honom så avslutade han och kom omedelbart till mig! Kanonduktig! Utmärkta vallanlag.

Syster Polly var också duktig, jobbade som Svante men med mindre tryck! Polly löpte så hon hade lite annat i huvudet också, fick bryta ibland för att lukta på alla pojklukter som fanns i hagen. Men sen på det igen, tills nästa goda doft nådde hennes näsa. Örjan sa att om hon inte löpt så hade hon fått bedömnngen Utmärkta vallanlag, nu blev det Mycket goda vallanlag.

Syster Emma började precis som Svante, satte fart på två av djuren sen gav hon sig iväg för att valla in den tredje, men precis då nådde hennes öron av storasyster Idas gnäll och skäll efter matte. Emma kom av sig helt och sprang upp till Ida och husse istället. Gjorde flera försök nere hos matte, men det ville sig inte. Mindre goda vallanlag.

Sen kom Idas Sommarvisa, den hunden är fantastisk. Allt hon och matte Monica företar sig blir så bra, Mästare i rallylydnad, Lp1 och uppflyttade till Lägre klass i bruks! Nu också utmärkta vallanlag! Hon satte kossorna på plats med mycket pondus!

TACK till Örjan med familj som lägger ner så mycket tid på detta med vallanlagstestern. Örjan har en gedigen dokumentation över våra hundar och deras vallanlag!