25. aug, 2016

Västgötaspetstyp

Nu ska jag sticka ut hakan igen! Har ju för vana att göra det! Att jag oroar mig för rasens genetiska variation och till viss del hälsoläge är ju allmänt känt. Men det är inte nog med det! Förmodar att det är fler än jag som ser dessa avarter av västgötaspetsar på bilder på FB, på utställningar m.m.m.

Pansarvagnar kallades de för många år sedan, när de förekom en period, innan gudskelov uppfödarna tog tag i det. Nu är de tillbaka och sprids som en löpeld över världen, de är inte bara pansarvagnar som ägarna knappt orkar baxa upp på bedömniingsborden. De har rynkiga huvuden, små tättsittande ögon, korta nosar och kinder. De saknar allt av det typiska västgötaspetshuvudet. Vill vi ha dem så? Bevisligen så vill många det! Väldigt många! Ser de inte, eller är de bländade av något? Hur kan vissa domare släppa igenom dessa hundar på utställningar? Jag har pratat med en domare om saken, hon höll med till fullo och skulle ta upp detta fenomen med sina domarkollegor. Tror inte det hjälper!

Hundar från dessa linjer exteriörbeskrivs tyvärr inte så ofta, skulle vara kul att se vad beskrivarna skriver om dessa huvuden och bastanta kroppar!

Har tyvärr ingen bild att dela med mig av, men de finns överallt på FB! Titta och begrunda! Ska de se ut så?