11. aug, 2016

Ögon igen

Återigen har en av oss uppfödd västgötaspets fått en felaktig diagnos på sina ögon!  Chipsmakers Ömåk-Birka fick diagnosen PRA av veterinär Ida Möller som ska vara en erkänt duktig ögonveterinär för ett par år sedan. Som tur var så tänkte vi själva och hävdade att sjukdomsbilden inte stämde med PRA. Vi kontaktade Eva Gustafsson i Ljungby som lyste Birka och genast sa att det inte var PRA utan en icke ärftlig ögonsjukdom som kallas SARD, dels p.g.a sjukdomsbilden och dels av vad hon såg i ögonen. Vi remitterades till professor Christina Narfström som bekräftade att Birka led av SARD och inte PRA.

Chipsmakers Johnny The Rucker ögonlystes i Holland förra året med diagnosen retinopati. I Holland kan man begära att få visa hunden för en panel med veterinärer om man vill vara säker på att få rätt diagnos. Eftersom Rosl är av väldigt udda stam, ligger väldigt högt på MK-listan, och är den enda i sin kull som inte är kastrerad så ville vi veta säkert. Ägaren visade Rosl för panelen igår och veterinärerna var ense om att Rosl inte har retinopati.

Hur länge ska denna ögoncirkus pågå? När ska SKV ta ansvar för frågan och ta ett beslut om hur vi ska bete oss? Det finns rekommendationer från SKV, men i stort sett inga uppfödare följer dem. De flesta uppfödare har gett upp ögonlysningen. Det finns exempel på uppfödare som trots att båda föräldradjuren till tiken som ska avlas på har retinoati inte besvärar sig med att lysa om tiken innan parning. Det kallar jag nonchalans, men det är så det är nu. Uppfödarna vill inte riskera att få diagnosen retinopati, för då får de inte annonsera på Köpa Hund för SKK. För enligt SKK:s grundregler får man inte avla på sjuka hundar. Då föredrar flertalet uppfödare att inte veta hellre än att riskera att få svårt att sälja sina valpar.

Vi är några få knäppskallar som fortfarande lägger tid, pengar och mycken oro på dessa ögon! Vi lyser våra hundar före parning, inte bara en gång utan flera gånger och högt upp i åldrarna. Vi gör detta för att SKV tycker att man ska göra det och för att vi själva vill veta vad vi avlar på. Vem tackar oss för det? Det går ju bevisligen precis lika bra att medvetet avla på retinopati! Ingen reagerar över det! Klart man gör så! Om man som jag reagerar, då är man en skitpratare som bara vill förstöra den gemytliga stämningen som ju måste råda till varje pris inom klubben! T.o.m rasens sundhet är man beredd att offra! Bara allt är gulligt och rart!

För övrigt anser inte jag att det är "skitprat" när man belyser och informerar om olika problem i rasen! Problem som ska tystas ner enligt etablissemanget! "Skitprat" det är när man pratar ren skit! T.ex - Såg du vilka långa klor hens valpar hade på bilden på FB, såg du vad smutsig pälsen var, hon var hemma hos henne och...... hemma hos dom är det si och så..... Jag har hört.....   Det är skitprat!