4. jul, 2016

Återigen

En helg helt fylld med hundar! Min goda vän Paula kom på besök tillsammans med Pauls pappa Joey, Pauls son Dunder och så Mr.Darcy himself. Mycket trevligt! Tokigt bara att jag måste jobba på nätterna men allt går bara man vill!

Tiken som jag lovat skulle få komma och para förmodades naturligtvis vara i höglöp just den här helgen. Typiskt! Jag är som jag har skrivit tidigare väldigt skeptisk till att fortsätta ta emot parningstikar. Det är så frustrerande när det inte fungerar!!!! Blir så orolig för vår ras!

Tikens ägare föredrog att inte lämna tiken, utan åkte emellan! Fyra dagar i sträck, timme efter timme försökte vi få till en parning! Som ni vet så anser jag att tiken och hanen ska fixa det själva. Man ska bara finnas till hands och stötta under själva hänget så att inga skador uppstår. Risken för skador är minimal men för säkerhet skull.

Den här tikens ägare hade erfarenhet från annan ras och ansåg väl mer eller mindre att man ska vara med och styra och stå i. Miina hanar är driftiga och vet vad som ska göras så de störs inte av att man är där och fingrar och håller, så utvald hane kämpade och kämpade. Dag 4 kunde jag konstatera att det gick helt enkelt inte att komma in längre än ca 4 cm i tiken sen var det stopp.  Bortkastad tid som kunde spenderats med familj och vännen Paula!

Fr.o.m nu kommer jag vara än mer restriktiv med vilka tikar jag tar emot här för parning, om jag ens tar emot några! Jag blir väldigt orolig för rasens fortlevnad! Vi har inte bara hälsan och den genetiska variationen att fundera över utan även hur fertila är våra hundar? Av fem tikar som varit här i år, tikar från helt skilda blodslinjer så har två gått att para varav troligvis endast en är dräktig! Skrämmande!

Att mina egna hundar är fertila som kaniner vet jag! Där är inga problem! Beviset ligger här i valplådan i köket! :-) Åska och Tristan har fixat den här kullen på egen hand. Bara de vet när och hur! Först var jag helt förskräckt när jag förstod att Åska var dräktig, visste dock att under den perioden kunde det bara vara Tristan som kunde ha gjort något ofog! Halvsyskon! Oj oj! Här har Chipsmakerskan med sina principer fått en 12,5% kull! :-)

Trots att jag är en medelålders lågutbildad kvinna som föder upp västgötaspetsar och måste ha saker förklarade för mig på ett enkelt sätt så förstår jag en hel del!

Ni vet väl att de flesta västgötaspetsuppfödarna är lågutbildade, medelålders kvinnor som inte begriper så mycket? Allt enligt en av SKV:s medarbetare!

Skit samma om jag begriper något eller inte! När de små bonusvalparna väl låg här i valplådan så blev jag så nöjd. Kunde inte gjort det bättre själv! Ska bli så spännande att följa dessa underverk genom livet! Åtminstone en av dem kommer stanna här! Jag har höga förväntningar ska ni veta!

Nåväl! Paula och jag hann prata lite i alla fall och vi hann med att fara iväg och titta på två hanhundar. På lördagkvällen kunde vi till och med inta lite vin, med betoning på lite. När man endast sovit 2-3 timmar per dygn en längre tid så tål man inte så mycket. Blev inget sedvanligt maratonprat om man säger så! Slocknade som en klubbad säl.

På söndageftermiddagen packade Paula in sina 5 hundar i bilen och begav sig hemåt igen. Med våran lilla Olga, denna underbara lilla varelse med så mycket självförtroende och intelligens. Vi ses ju snart igen, men tomt blev det! :-(

Känner mig väldigt taggad inför den svåra uppgiften att få till en fortsatt avel med udda, ej överanvända linjer. Det kommer bli en enorm utmaning och ibland kommer jag få tulla på principer men det är väl det de är till för! :-)