9. jul, 2015

9 juli Ögonlysning och höftledsröntgen

Snacka om sammanträffande! Samtidigt i tre länder åkte det Chipsmakershundar till veterinären för ögonlysning och höftledsröntgen.

Hello Mary Lou och Lilla Vackra Anna i Schweiz, båda hade ögon u.a. Anna röntgades också med det resultatet får vi vänta lite på.

Johnny The Rucker i Holland ögonlystes med retinopati.

Själv var jag iväg med Ivi och Mimmi för höftledsröntgen. Ivis plåtar såg alldeles utmärkta ut. Mimmis däremot kan nog vara ett C på vänster, men det får vi se när resultatet kommer.

Att Johnny The Rucker har retinopati var tråkigt, han kommer från en kull som ligger högt upp på MK-listan och båda hans bröder är kastrerade. Men det är smällar man får ta.

Med anledning av det så kommer jag än en gång in på det här med ögonlysning! För vem och varför lyser vi ögonen på våra hundar? Vet vi vad retinopati är för något? Vet vi om hundarna har problem? Själv lyser jag mina hundar för att veta att jag inte parar två hundar med retinopati, det kan kanske vara att ta i. Klubben uppmanar oss att lysa, varför? Kommer det bli någon utvärdering av detta med retinopati? Flera uppfödare slutar med ögonlysningen! Varför är det alltid bara en liten klick som bryr sig och ställer upp?

Roade mig med att kolla de hittills i år registrerade kullarna:

Av 23 kullar är

8 båda föräldrarna ögonlysta    en del i mycket unga år

8 en av föräldrarna ögonlysta

2 Retinopati med ej lyst

5! ej lyst med ej lyst

Det finns ingen uppslutning bakom ögonlysningsprojektet!  Ska vi som gör det fortsätta och varför?