Blogg

23. mar, 2018

Blir full i skratt! Vad tror folk om mig egentligen? Vad får folk höra om mig egentligen? 

På senare tid har flera människor som kontaktat mig i västgötaspetssammanhang uttryckt samma sak! - Du är ju riktigt trevlig! Med inte lite förvåning i rösten! En person som nu har suttit vid vårt köksbord och pratat mer än en gång erkände senast att han första gången satt i bilen på väg till Täckhammar och undrade vad det var för drake han var på väg till. 

Jag lovar! Jag är helt ofarlig! Jag älskar att prata med människor om västgötaspetsen. Västgötarna är mitt liv!  Däremot är jag väldigt långsint, har noll tolerans för lögner och lurendrejerier. Har människor visat mig vad de är kapabla till i den vägen, då klipper jag banden, utsätter mig inte för de människorna igen. Därför har jag tagit avstånd från falskspelandet inom västgötaspetsvärlden. Vägrar delta i smilandet och baktalandet. Har förstått att en del tror att jag "pratar skit" hejvilt om allt och alla! FEL! Jag bryr mig inte! Det fanns en tid då jag trodde att jag kunde öppna ögonen på västgötspetsfolket om vad som är på väg att hända vår ras......insåg snart att endast ett fåtal individer har förmågan att förstå. Ödslar inte mer tid på detta!

Blir ibland kontaktad av människor som i det närmaste förföljs av illasinnade personer som sitter på olika positioner inom västgötaspetsvärlden. Jag har fått läsa och ta del av mailtrafik som Ni inte skulle tro Era ögon om Ni fick läsa. Människor trycks ner, anmäls till SKK, Länsstyrelsen eller till sina länders respektive kennelklubbar, helt otroligt hur dessa smilande, trevliga människor fungerar.

Då är jag hellre en drake som visar sig tvärtom vara rätt ok vid närmare bekantskap! :-)Cool

Nu är det fullt fokus på att försöka berika rasen med "nytt" blod! Att avla på hundar som behövs! Att låta så många olika hundar som möjligt komma i avel, gärna äldre friska hundar som har visat vad de har att nedärva. Jag brinner för rasen och är beredd att göra allt som står i min makt att försöka väga upp den populär- och showavel som härskar i hela världen nu. 

Har Du ideér hur vi ska lyckas rädda vår västgötaspets, var inte rädd att kontakta mig! Jag bits inte! :-)Cool

 

 

6. feb, 2018

Nu har alla Hottis valpar flyttat! Jag hade tänkt behålla en hanvalp och tikvalpen, men vid närmare eftertanke så insåg jag att jag inte hinner med att fostra två vilda valpar just nu. Så tiken Cocos fick flytta till Gunnel, som tidigare har I Natt Är Jag Din härifrån, Gunnel kommer vara fodervärd åt Cocos och det kommer bli kanonbra. Jag är inte mycket för det där med fodervärdar, men inser att ska jag kunna fortsätta min avel i Noaks arks stilen så måste en del hundar få bo hos fodervärd. Jag släpper dem inte till vem som helst, endast till människor jag känner och litar på och som litar på mig. Ömsesidig tillit är viktigt! 

Hanvalparna är sålda till jättefina hem, där jag kommer få möjlighet att använda någon av dem i avel i framtiden. 

Intressant det här med att sälja valpar. Jag läser ofta om hur andra uppfödare anser det vara en ynnest för valpköparen att få köpa valp av just dem, det ska ställas krav hit och dit, ofta att hunden ska ställas ut. Det ska bestämmas vilken valp som ska till vilken valpköpare. Hur kan en uppfödare veta att just den valpen passar in i just den familjen? En del uppfödare vill inte ens träffa valpköparna innan köp utan tycker bara det är besvär. Tinga en valp om du ska ha en, eller skit i det, typ! Cool

Men finns det valpar otingade när de är runt 5-6 veckor, då slås det på stora trumman! Oj oj, ingen vill ha mig! Bedårande bilder läggs ut på FB .......

Här på Chipsmakers går det till på följande vis. Mina valpar föds, syftet med att de föds är att de ska tillföra rasen något för framtiden, något som inte för alla de överanvända linjerna som svämmar över i snart all världens västgötaspetsars stamtavlor. Syftet är inte att sälja valpar. Men tyvärr kan jag ju inte behålla alla valpar själv, det ideala vore ju att det föddes en han -och en tikvalp i varje kull som hade allt för att vara lämpliga för framtida avel. Men så funkar det ju inte. Så jag måste hitta fina hem till mina valpar. Det är en ynnest för mig att valpköpare vill köpa en valp från mig och ge dem en fin tillvaro. Det är en ynnest för mig att valpköpare vill ha fortsatt kontakt med mig, att vi känner tillit till varandra. Att vi ställer upp för varandra och för hunden. 

Jag annonserar inte ut mina valpar! Erfarenheten har visat att de bästa valpköparna får man genom att presumtiva valpköpare har visat så pass intresse att de har förkovrat sig och letat djupare än till första bästa annons på valplistan, Blocket eller FB. Ibland genom rekommendationer från andra uppfödare eller valpköpare. 

Härom veckan fick jag ett telefonsamtal från en uppfödare som undrade hur mycket jag tar betalt för mina valpar. 13 000 Sek svarade jag, fick då uppmaningen att ta minst 15 000 Sek, det går att sälja hur många valpar som helst sade hen. Nu är det inte det min avel går ut på, att sälja hur många valpar som helst! Jag tar betalt för mina valpar, naturligtvis! Det är oerhört kostsamt att föda upp valpar på det sätt jag gör. Jag behåller mina gamla hundar här hemma tills de går ur tiden, jag hälsotestar, deltar på BPH, vallanlagstester, beskrivningar. Jag ställer ut ibland. Jag letar och köper hundar från hela världen. Jag kan resa långt för att para. Betalningen för valparna bidrar naturligtvis, men merparten av alla kostnader får vi jobba ihop på annat håll.

Kommande år ska bli spännande, vi kommer fortsätta leta udda hundar runt om i världen. De är så få de som finns kvar. Ofta hittar jag intressanta tikar som ska paras, hoppas på det bästa, men sen är det kört, tiken paras med hane som har en överanvänd stam. Detta pågår hela tiden, de överanvända hundarna sprider sig som en löpeld över hela världen. De uppfödare som undviker dessa hundar är ytterst få. Det finns uppfödare här i Sverige som exporterar sina överanvända hanar till olika länder, de har nu nått i stort sett alla kontinenter. Asien är väl undantaget, men där förekommer mig veterligen ingen avel av västgötaspets. När hanarna kommer till sina nya ägare så sätts de in i aveln omedelbart! Inte försiktigt utan full gas, fem-sex kullar på raken! Vad är syftet frågar jag mig? Våra reserver som funnits i USA, NZ, UK, Australien.......försvinner med rasande fart. I USA finns fortfarande lite udda hundar att leta reda på, det är sista halmstråt! När sen en av dessa uppfödare som bidrar till denna utveckling sitter på SKV:s medlemsmöte och anser att någon överanvändning av vissa hundar finns inte......:-(Gråter

 

 

16. jan, 2018

Tiden går! Valparna är nu 12 veckor, Kotten har flyttat till Bålsta, lever livet på landet tillsammans med hästar och hundkompisar. Om allt går som det ska så ska han bli en duktig agility hund. Sickan flyttar till Katrineholm på torsdag, han ska efterträda en gammal Tridenthund. Anton ska flytta till Stjärnhov i slutet av månaden, där ska han kallas Atle och få hänga med familjen på vikingaäventyr såsom tornerspel och dylikt....Cocos stannar här och förgyller vår tillvaro.

Själv försöker jag hinnna med allt! Håller på att rusta hundhuset, målar, byter nätet som suttit där sedan 1987. Blir fint vartefter. Funderar på att köpa sådana där Kurana sängar, heter de så? Skit samma, ni vet vad jag menar, de ska vara oförstörbara om man köper de som är gjorda av metall.

Försöker också rusta inomhus! Börjar likna något nu! Har till och med fått lov efter mycket tjat att slänga ut det stora fula kassaskåpet som stått i vardagsrummet och det stora fula gamla IKEA skrivbordet från 70-talet. Börjat inreda med diverse loppis och antikaffärsfynd. Fick en fantastiskt vacker Tiffanylampa av Nisse i julklapp som nu pryder den fina buffe´n jag köpte i Sala strax före jul. Ni som känner mig vet ju att när jag inreder så blir det inte med gråa divansoffor, ljusa ekmöbler.....ja ni vet sådant där modernt! Nä, det blir färg, gärna mörka möbler som sett bättre dagar och allt annat än minimalistiskt. Här ska vara grejer, färg, mys, ombonat...... nästa projekt är att få med mig någon som vill följa med till Sala Antik igen och köpa den där mysiga bruna jordgloben jag har spanat in, kommer passa perfekt i matsalen/biblioteket. När man har ett så här litet hus som vi har så får man kombinera rummen. Funderar på ny soffa, men tror jag väntar med det, visserligen fattas det en dyna efter lite hundaktiviteter, på min plats så jag lägger helt enkelt dit en kudde och så en massa plädar och kuddar över det. Blir mysigt! Soffbordet som vi sagt attvi ska köpa nytt sedan drygt 20 år tillbaka kanske jag byter ut mot något gammal fint! När min man protesterar vilt, han har svårt för förändringar, tröstar jag honom med att det blir ju inte så dyrt i alla fall eftersom jag shoppar loss på loppisar....finns inte det jag vill ha i möbelaffärer. Mannen i huset brukar bli nöjd med förändringarna bara det är klart! Cool

Sen när våren kommer blir det att ta tag i det förfallna yttre! Vi bor just nu i traktens skabbigaste hus! Men vänta bara! Skorstensmurare är bokad! Lite färg och nytt tak kommer nog göra underverk! :-Cool

På hundfronten så kvarstår oron. Jag väntade och väntade på senaste protokollet från SKV:s styrelsemöte. Inte ett ord om retinopatin, inte ett ord om de omtalade ansökningarna om dispens från Jordbruksverket....ingenting! Vad är det som pågår? Jag hoppas innerligt att vi får några svar på medlemsmötet i Jönköping den 28 januari. Hemliga klubben skapar oro med sitt tillknäppta arbetssätt. 

Just idag har vintern kommit till Julita, vinden viner och snön kommer på tvären, blir mysigt i natt att ge sig ut på vägarna. 

 

 

 

30. nov, 2017

Tiden bara flyr iväg! Vet inte vart den tar vägen! Dagarna och nätterna fylls av hundar, hus och hem samt mitt superroliga jobb! Ja, det är så lagom roligt förstås när jag kommer tillbaka från mitt ordinarie pass och får ge mig ut på ett 3 timmars trappspringpass. Då är fru Sundblad i stort sett sängliggandes en hel dag efteråt! :-) Då ger sig diskbråcket och artroserna både här och där till känna med full kraft! Det händer inte så ofta som tur är, oftast är det bilpass jag får rycka in på, och det gör mig ingenting! Man får springa i en del trappor under bilpassen också men i lite mer lagom dos! 

Under en natts jobb som kan variera från mina ordinarie 3 timmar och 20 minuter till 9 timmar så kör jag olika bilar. Först min egen in till stan, sen en Caddy eller Polo ner till Simonstorp för att hämta Norrköpingstidningar, sen får jag byta till en skrotig Bringcaddy för att leverera till industrierna och affärerna, sen kan det bli en tidningsbil igen! Ibland kör jag den stora Craftern mellan Eskilstuna och Katrineholm.....ja ni ser! Ratten sitter ibland på höger sida ibland på vänster sida! Ibland skuttar jag in på fel sida för att upptäcka att här fanns ingen ratt, snabbt byte och hoppas att ingen såg mig! :-)

Valpar har vi! 4 stycken små grå busar! De är nu 5 veckor och som allra sötast! Ingen har visat intresse för dessa valpar så vi får väl behålla dem! Som husse sa häromdagen - Vad många hundar vi får! :-) En tikvalp och en hanvalp hade vi tänkt behålla ändå så .........

Jag sitter och planerar parningar inför nästa år! Letar hanar! Blinkar Ögonen går i kors men jag hittar i stort sett inga hanar som jag kan tänka mig! Jag vill INTE ha hundar som finns i alla andra stamtavlor, hur man än vrider och vänder så dyker de upp överallt! Svedalahundar, Skogsbygdenhundar, Göte Väst, Lövsjökärrs Hasse.........samma samma.....

Jag tror jag har hittat en hane till Polly, det blir att skörda frukten av eget arbete tillsamman med likasinnade i så fall. Hanen är ung och ska höftledsröntgas och ögonlysas först, inavelsgraden blir 1,8%. Sen måste ju ägaren ge sitt tillstånd också.....har inte frågat ännu!

Sen funderar jag på min lilla galenpanna Mimmi, hon har fyllt 4 år nu, ska hon ha valpar så är det hög tid. Mimmi är en orädd rent galen hund, så glad och full av liv! Hon har B/C på sina höfter därav min tvekan, men men......hennes mamma Hottis har hittills inga barnbarn hennes pappa är en engelsk hane boendes i Finland, lite annorlunda anor mot de gängse. Meningen med resan till Finland var ju en tik efter den hanen.....Funderar och funderar....

Sen till det tragiska, tråkiga.....allt detta skitprat bakom ryggen på varandra. Det sitter tydligen någon bitter människa bakom en skärm någonstans och anmäler olika uppfödare till Länsstyrelsen för dålig hundhållning! Vad är det för fel på folk? Har på senaste tiden hört flera västgötaspetsuppfödare som haft Länsstyrelsen på trappan. Själv ska jag bli anmäld till SKK för brott mot SKK:s grundregler fick jag läsa i ett mail som en uppfödare delade med sig av. Brottet skulle vara att jag skrivit dåliga saker om hen och hens pappa på messenger. Jag har inte skrivit ett ont ord om dennes pappa och vad jag tycker om hen själv vet hen så det är ingen hemlighet och jag har inte skrivit något som kan anses som förtal, bara en liten varning i all välmening eftersom uppfödaren i fråga trodde att hen var en god och välmenande person och att jag som ärligt säger vad jag tycker var en väldigt illasinnad person.Bara att vänta tills du inte gör som hen säger eller om du tror att du vet bättre än hen skrev jag. Nu vet uppfödaren att hen inte är en god person! Så kan det gå! Jag skulle gärna dela mina meddelanden med denna hen så hen kan skicka in dem till SKK, men jag är blockad av hen så det går ju inte! Tragiskt med dessa fega individer som inte törs stå upp för sina åsikter utan förtalar andra hej vilt! Det verkar vara svårt att förstå att jag inte sysslar med sådant! Jag skriver och säger vad jag tycker, ingen behöver tro att jag tyckar något annat än det jag säger! Sitta och prata skit har jag inte tid med!

 

31. okt, 2017

Den 26 oktober, precis enligt tidsplanen föddes 4 valpar här på Täckahammar. 3 pojkar och 1 flicka. Flickan ska stanna här, jag är så glad att vi fick dessa valpar efter Brandklipparens Zeke.

Tror jag har kommit på bra namn på dem! :-) Eller vad sägs om:

CHIPSMAKERS SICKET ELÄNDE

CHIPSMAKERS SKOMAKAR ANTON

CHIPSMAKERS SOMMAREN ÄR KORT

CHIPSMAKERS SOLAOBADA I PINACOLADA  ( får dra ihop det lite, SKK tillåter bara 35 tecken).