blogg

30. nov, 2017

Tiden bara flyr iväg! Vet inte vart den tar vägen! Dagarna och nätterna fylls av hundar, hus och hem samt mitt superroliga jobb! Ja, det är så lagom roligt förstås när jag kommer tillbaka från mitt ordinarie pass och får ge mig ut på ett 3 timmars trappspringpass. Då är fru Sundblad i stort sett sängliggandes en hel dag efteråt! :-) Då ger sig diskbråcket och artroserna både här och där till känna med full kraft! Det händer inte så ofta som tur är, oftast är det bilpass jag får rycka in på, och det gör mig ingenting! Man får springa i en del trappor under bilpassen också men i lite mer lagom dos! 

Under en natts jobb som kan variera från mina ordinarie 3 timmar och 20 minuter till 9 timmar så kör jag olika bilar. Först min egen in till stan, sen en Caddy eller Polo ner till Simonstorp för att hämta Norrköpingstidningar, sen får jag byta till en skrotig Bringcaddy för att leverera till industrierna och affärerna, sen kan det bli en tidningsbil igen! Ibland kör jag den stora Craftern mellan Eskilstuna och Katrineholm.....ja ni ser! Ratten sitter ibland på höger sida ibland på vänster sida! Ibland skuttar jag in på fel sida för att upptäcka att här fanns ingen ratt, snabbt byte och hoppas att ingen såg mig! :-)

Valpar har vi! 4 stycken små grå busar! De är nu 5 veckor och som allra sötast! Ingen har visat intresse för dessa valpar så vi får väl behålla dem! Som husse sa häromdagen - Vad många hundar vi får! :-) En tikvalp och en hanvalp hade vi tänkt behålla ändå så .........

Jag sitter och planerar parningar inför nästa år! Letar hanar! Blinkar Ögonen går i kors men jag hittar i stort sett inga hanar som jag kan tänka mig! Jag vill INTE ha hundar som finns i alla andra stamtavlor, hur man än vrider och vänder så dyker de upp överallt! Svedalahundar, Skogsbygdenhundar, Göte Väst, Lövsjökärrs Hasse.........samma samma.....

Jag tror jag har hittat en hane till Polly, det blir att skörda frukten av eget arbete tillsamman med likasinnade i så fall. Hanen är ung och ska höftledsröntgas och ögonlysas först, inavelsgraden blir 1,8%. Sen måste ju ägaren ge sitt tillstånd också.....har inte frågat ännu!

Sen funderar jag på min lilla galenpanna Mimmi, hon har fyllt 4 år nu, ska hon ha valpar så är det hög tid. Mimmi är en orädd rent galen hund, så glad och full av liv! Hon har B/C på sina höfter därav min tvekan, men men......hennes mamma Hottis har hittills inga barnbarn hennes pappa är en engelsk hane boendes i Finland, lite annorlunda anor mot de gängse. Meningen med resan till Finland var ju en tik efter den hanen.....Funderar och funderar....

Sen till det tragiska, tråkiga.....allt detta skitprat bakom ryggen på varandra. Det sitter tydligen någon bitter människa bakom en skärm någonstans och anmäler olika uppfödare till Länsstyrelsen för dålig hundhållning! Vad är det för fel på folk? Har på senaste tiden hört flera västgötaspetsuppfödare som haft Länsstyrelsen på trappan. Själv ska jag bli anmäld till SKK för brott mot SKK:s grundregler fick jag läsa i ett mail som en uppfödare delade med sig av. Brottet skulle vara att jag skrivit dåliga saker om hen och hens pappa på messenger. Jag har inte skrivit ett ont ord om dennes pappa och vad jag tycker om hen själv vet hen så det är ingen hemlighet och jag har inte skrivit något som kan anses som förtal, bara en liten varning i all välmening eftersom uppfödaren i fråga trodde att hen var en god och välmenande person och att jag som ärligt säger vad jag tycker var en väldigt illasinnad person.Bara att vänta tills du inte gör som hen säger eller om du tror att du vet bättre än hen skrev jag. Nu vet uppfödaren att hen inte är en god person! Så kan det gå! Jag skulle gärna dela mina meddelanden med denna hen så hen kan skicka in dem till SKK, men jag är blockad av hen så det går ju inte! Tragiskt med dessa fega individer som inte törs stå upp för sina åsikter utan förtalar andra hej vilt! Det verkar vara svårt att förstå att jag inte sysslar med sådant! Jag skriver och säger vad jag tycker, ingen behöver tro att jag tyckar något annat än det jag säger! Sitta och prata skit har jag inte tid med!

 

31. okt, 2017

Den 26 oktober, precis enligt tidsplanen föddes 4 valpar här på Täckahammar. 3 pojkar och 1 flicka. Flickan ska stanna här, jag är så glad att vi fick dessa valpar efter Brandklipparens Zeke.

Tror jag har kommit på bra namn på dem! :-) Eller vad sägs om:

CHIPSMAKERS SICKET ELÄNDE

CHIPSMAKERS SKOMAKAR ANTON

CHIPSMAKERS SOMMAREN ÄR KORT

CHIPSMAKERS SOLAOBADA I PINACOLADA  ( får dra ihop det lite, SKK tillåter bara 35 tecken).

 

 

30. okt, 2017

En del saker man hör folk säga etsar sig in mer än andra saker. En sak som jag funderat så mycket på är det som en man på ett årsmöte för ett par tre år sedan sa. Det var på det årsmötet som 10 uppfödare gått samman och bekostat en genetisk bevarandeanalys med bifogad MK-lista. Eftersom SKV inte ville befatta sig med denna handling så såg vi oss tvingade att genom en motion få SKV att tillskansa sig informationen.

Det fanns motståndare! En del motargument var så dumma att de bör inte nämnas igen. Men så reste sig en man och i kraft av sitt yrke påstod han sig kunna sånt här!

Jag lyssnade och blev paff av den okunskap och brist på sunt förnuft som lades fram för oss alla. 

Bland annat fick vi veta att MK-listan är helt värdelös! En del hundar är ju döda! Och sen kom det som har oroat mig sedan dess, kan inte släppa det! 

Vi kan ju inte avla på hundar högt upp på MK-listan bara för att! Vi kan inte avla på hundar med krokiga ben bara för att de har ett udda blod. Vi har en skyldighet att avla på KORREKTA hundar!

Det är dessa KORREKTA hundar jag har funderat på sedan dess! Vad är en KORREKT västgötaspets, vem avgör om en västgötaspets är KORREKT? Finns det någon KORREKT västgötaspets? Finns de eventuella KORREKTA västgötarna bara i den nedre delan av MK-listan?

Det som oroar mig är att jag misstänker att en västgötaspets som vinner på utställningar anses vara en KORREKT västgötaspets. Spelar ingen roll hur otypisk den västgöten är både vad gäller temperament, exteriör eller uttryck. Lyckas västgöten på utställning då är den KORREKT!

Tyvärr är det inte så enkelt! Jag har ägnat mig åt att titta på sidan om alla utställningsmeriter i alla år som uppfödare. Gjorde så även med min dalmatineruppfödning. Det finns så många fina hundar som de flesta aldrig ägnar en tanke, enbart för att de aldrig är utställda eller inte har "rätt" kennelnamn i stamtavlan. Det är därför vi är där vi är idag. 

Det finns så mycken okunskap och brist på sunt förnuft! Vi måste använda hundar från alla olika blodslinjer som finns kvar. En ansvarsfull uppfödare som verkligen vill vår ras västgötaspetsen väl jobbar för att använda så udda hundar som möjligt. Inte bara samlar championtitlar på lager i stamtavlorna, inte bara rör om i samma gryta hela tiden för att alla andra gör det! 

Jag kan se en ökad medvetenhet hos en del uppfödare! Det är bra! En del påstår att de tänker på den genetiska variationen, sen ser man parningarna som görs! Det verkar vara svårt att ta sig ur "grytan". Är det grupptryck? Vill inte skilja sig från mängden? Man kanske inte vill få grimaser till svar när man svarar på frågan om vem man parat med? Det får ibland uppfödare som parar här? Vill man åka snålskjuts på andras arbete? Är det viktigare med championtitlar än att vi har vår ras kvar? 

Ja, jag vet inte!

 

De där orden! Vi har ett ansvar att avla på korrekta hundar! De skrämmer mig!

 

 

17. okt, 2017

Jag har varit verksam i hundvärlden i över 40 år, 40 år som uppfödare. Jag har upplevt så mycket glädje och så mycket kärlek. Det är hundarna som står för glädjen och kärleken i huvudsak. Människorna som man vare sig man vill eller inte måste konfronteras med är alla gånger inte till lika stor glädje. Det finns otroligt mycken ondska, avundsjuka, skvaller, förtal....... men där finns också ärliga och fantastiska trevliga människor. Det är dessa människor jag fokuserar på nu för tiden. Jag fokuserar på att samarbeta med människor som har västgötaspetsens bästa för ögonen,ärliga människor som man kan diskutera med, ha olika uppfattningar och ändå veta att de värnar vår ras, inte plånboken, ära och berömmelse eller vad det nu är som driver männikor.Jag orkar inte med alla dessa kappvändare som spelar ett spel för gallerierna. Där alla tycker om alla offentligt för att sedan sticka knivar i ryggen på varandra i det fördolda. Vägrar ställa upp på det längre! Jag utmålas som en ytterst otrevlig person, om det nu är att vara otrevlig att inte aktivt söka upp folk som jag inte har något gemensamt med för att prata, eller att inte hälsa. Jag har inget att säga dem! Jag har så pass stor integritet att jag vill inte beblanda mig med dem. 

Jag vill fortfarande ställa ut mina hundar, jag vill delta på SKV:s medlemsmöten för att hålla mig informerad. Jag måste ha rätt att göra det utan att vara tvingad till att förställa mig och spela med i detta falskspel som pågår. Jag ska inte behöva bli attackerad på utställningar för att jag inte pratar med vissa människor. Människor som sagt att de aldrig ska prata med mig igen, varför ska jag bli attackerad för att jag tar dem på orden?

Jag har blivit gruvligt bedragen av uppfödarkollegor som jag trodde var mina vänner. Både rent ekonomiskt, vilket gör mig mindre jag har aldrig sysslat med hundar för pengars skull, och känslomässigt. Jag har bytt valp med några uppfödare genom åren, det har fungerat alldeles utmärkt utan några papper. Jag har erhållit valp tillbaka av dem eller så har jag avstått valp helt frivilligt när tiken inte lyckades bli dräktig. Helt utan några komplikationer eller ovänskap. Men det finns ett undantag, istället för att ge en valp tillbaka när det var dags så startades en förtalskampanj mot mig som gick ut på att hen kunde inte förmå sig att ge mig en valp den skulle få ett hemskt liv, jag var också skyldig hen en massa pengar för diverse it-tjänster hette det.  Många hakade på, människor som aldrig varit här hemma hos mig eller träffat mina hundar talade vitt och brett om hur illa mina hundar hade det, hur aggressiva och rädda de var osv...... Det finns vänner som berättar vad de får höra! Jag beslutade då att sluta föda upp hundar, jag hade väldigt mycket material med årsböcker, tidningar, foton. Jag slängde nästan alltihop och gav upp! Jag lider kanske av någon väldigt lång bokstavskombination, men lögner och falskspel får mig att må så fruktansvärt dåligt. Att bli utsatt för detta av någon som jag trodde var min vän.......kärleken till rasen och stöttande kollegor och valpköpare gjorde att jag kämpade mig tillbaka, det har tagit tid och jag vill fortsättningsvis hålla distans till västgötaspetsetablissemanget.

Denna person har senare ljugit och lurat andra personer, bl.a tingat bort en valp, tagit handpenning och lovat hålla valpen tills den var färdig att få åka utomlands. När så en snabbare kund dök upp ljög denna uppfödare för den som tingat att hunden var krypt sålde den snabbt till någon annan. Hunden är nu både utställningshund och avelshane. Lögner, lögner.........

Jag har blivit offentligt beskylld för att sprida rykten om en viss flitigt använd avelshund, helt fel det också. Tror att många skulle bli förvånade om jag berättade vem som startade det ryktet.

Det finns personer som är värre än andra, som på ytan spelar den goda människan. Ska krama alla, skriver så rart och sött på FB. Bakom masken finns så mycken ondska......ni anar inte!

För 5 år sedan var det jag och en uppfödarkollega som skulle sättas åt! Jag fick mail från Frankrike, telefonsamtal från Sverige. Det som sades mig gjorde mig mycket orolig. Något måste ha hänt min uppfödarkollega i fjärran land. Första telefonsamtalet kom när jag var på väg till stan för att handla. Jag blev så orolig, kunde inte genomföra någon handling. Åkte i ilfart hem för att få tag i min vän och kollega. Det gick några timmar innan jag fick kontakt och förstod att allt var bara ont förtal. En missräkning kanske för dessa onda människor, de trodde kanske jag inte hade kontakt med uppfödaren ifråga. I samband med detta försvann en hund........som vi aldrig återsett.

För drygt ett år sedan skulle en uppfödare nere i Europa åka för att para med en av mina uppfödningar utomlands. Allt var uppgjort och de skulle träffas. Då blir ägaren till min uppfödning kontaktad av människor som påstår att uppfödaren som ska komma och para vanvårdar sina hundar, att de har loppor, är smutsiga...... jag läste med egna ögon på FB om hur en svensk människa kallade uppfödaren i fråga för sinnessjuk get...... Tyvärr så trodde ägaren på allt förtal så någon parning blev det inte, en förlust för rasen västgötaspets.

Detta är bara några exempel som gjort att jag valt att hålla mig på min kant, om alla ni andra vill vara med i denna onda cirkus så varsågoda. Jag avstår!

Jag omger mig med människor jag litar på, människor som inte har hund för att tjäna pengar, glänsa till varje pris eller vad det nu är som driver.... 

Jag har hör och häpna vänner! Väldigt goda vänner! Uppfödarkollegor som ringer och pratar bort en stund bara för att.... Jag har fantastiska valpköpare som håller kontakt, vi träffas, vi gör saker tillsammans. Jag får så mycken uppskattning och värme från mina valpköpare. De flesta valpköpare återkommer när det blir dags för ny hund, och det värmer. Och vet ni, jag kan med gott samvete säga att jag har aldrig lurat någon av dem! Skulle må fruktansvärt illa av det!

Det finns så mycken ondska och illvilja! Just nu pågår en häxjakt mot en uppfödare nere i Europa, det finns inga gränser för hur människor beter sig. Även här har en hund försvunnit!

Så alla ni som lider av att jag inte hälsar eller pratar med Er! Ödsla inte utrymme på era hemsidor och Fb-sidor med att tala om hur illa jag beter mig. Skriv inte att jag bett någon fara och flyga när jag inte har det. Jag vill bara få delta på utställningar och möten utan att behöva prata och umgås med människor jag inte har minsta förtroende för. Jag förstår inte på vilket vis jag stör er, jag håller mig på min kant. Jag attackerar ingen med mina synpunkter, jag tvingar mig inte på någon, jag vill bara få utöva min hobby i lugn och ro.

Varför skriver ni aldrig om alla dessa lögner, skvaller, förtal, bedrägerier, nonchalans mot valpköpare.......nä för det anses väl helt normalt i Er värld!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. sep, 2017

Det är inget fel på gammelgubbens luktsinne i alla fall. Tog med mig Paul, Remy och Xiluris till skogen för en liten svampexpedition. Ingen svamp! Jag gick där på en stig och glodde stint i backen omkring mig. Hundarna for än hit och än dit på stigen, de följer ju ofta stigarna istället för att skutta omkring i skogen. Trädgrenar som låg över vägen hoppades över om de inte kom under, så gjorde även Xiluris. Efter att ha följt samma stig en stund så vände vi. Hundarna kutade före på stigen, helt plötsligt får jag se något intressant på sidan om stigen och går upp i skogen. Hundarna kommer rusande tillbaka men missar mig och drar stigen in igen. Jag kom på att Xiluris hör ju inget, bäst att kuta efter så han inte irrar bort sig när han inte hittar mig. Hoppades att han skulle vända av sig själv där vi vänt förut, borde ju göra det om han har luktsinnet i behåll tänkte jag. Jag skyndade på mötte Remy och Paul som fattat att jag inte var där framme på stigen, men såg att Xiluris pinnade målmedvetet på stigen bort, men när han kom till platsen där vi vänt tvärstannade han och vände om på en femöring! :-) Skönt att veta!