Valpar

Vi har en liten ansvarsfull uppfödning. Vi avlar enbart på friska föräldrar med utmärkt temperament. Våra hundar höftledsröntgas och ögonlyses, vi delar inte specialklubbens åsikt att det är ok att avla på hundar med C-höfter. Varför? Det är en allmän åsikt att västgötar med C-höft inte lider av sin höftledsdysplasi. Det stämmer i de flesta fall, men det finns västgötar som lider av pålagringar med åldern. Att avla på en hund med C på höften bör  rimligen öka risken för att avkommorna får C eller ännu värre grad av hd. Har egen erfarenhet! I min tredje valpkull ( 1989) föddes en valp med höftledskulan helt utanför ledskålen, den fick avlivas vid några månaders ålder. Jag åkte genast och röntgade alla mina hundar, det visade sig att mamman till valparna hade höftledsdysplasi grad 2 ( nutidens D). Jag vill inte uppleva detta igen! Det var oerhört sorgligt att följa med min valpköpare till veterinären en sista gång för att ta bort den lilla valpen. Att enbart avla på Hd-fria hundar är ingen garanti, men måste rimligen minska risken. Efter noga övervägaden kan vi i vissa fall använda C-hund i aveln, då för att just den hunden har något viktigt att tillföra vår krympande avelsbas. Vi tar också stor hänsyn till temperamentet, en västgötaspets ska ha mycket go och framåtanda med lust till lärande. Fertiliteten är viktig, parningarna ska ske naturligt, inga tvångsparningar eller inseminationer. Vi är medvetna om att rasens genetiska variation minskar i snabb takt trots att detta problem har uppmärksammats på senare tid. Tyvärr fortsätter aveln i samma riktning trots att rasens uppfödare är medvetna om problemet. Det är av största vikt att använda de olika linjer som ännu finns kvar. Vår förhoppning är att fler uppfödare ska vakna innan det är för sent för vår ras. Vi letar ständigt efter hundar från linjer som inte nyttjas eller nyttjas väldigt sparsamt.  Våra valpar växer upp i hemmiljö tillsammans med andra hundar, katter, barn och allt som hör till det dagliga livet.
Våra valpar passar den aktiva familjen, gärna med barn eller Dig som är intresserad av agility, lydnad, bruks , utställningar m.m.

VÅR KENNEL HAR TILLSTÅND FRÅN LÄNSTYRELSEN OCH SKK.

Våra valpar levereras när ni har tid att ta emot en valp till ert hem, dock tidigast vid 8 veckors ålder och är då vaccinerade, chippade, avmaskade och veterinärbesiktade.

Läs gärna om vår valpköparpolicy så du vet vad du har att vänta dig av oss som uppfödare!

 

HÄR NEDAN KAN DU LÄSA OM VALPAR SOM Finns eller planeras!

You can read here about our puppyplans

 

 

VI PLANERAR KULLAR UNDER 2019 OCH 2020

 FÖLJANDE TIKAR HAR FÅTT VALPAR!

1. CHIPSMAKERS QUEEN OF MY HEART, 3 år, Hd-A, ögon u.a 2017, ett mycket väl genomfört BPH, Mycket god typ på beskrivning,Utställd med Ex, Mycket goda vallanlag, fast Örjan sa Utmärkta anlag vid den muntliga genomgången.

🙂Lexie är parad med CHIPSMAKERS LEENDE GULDBRUNA ÖGON Hd A, ögon u.a, mycket goda vallanlag, mycket god typ på beskrivning, gjort BPH utan skott, hans matte ville ha det så då hon var rädd för att han skulle bli skotträdd.  

LEXIE har inga valpar tidigare och ej heller några barnbarn då!

VALLE har inga valpar tidigare och ej heller några barnbarn då!

VALP FÖDD 2019.10.09    En liten stubbflicka som är efterlängtad av sin väntande familj.

 

 

 FÖLJANDE TIKAR ÄR PARADE V.41   Valpar strax före Lucia!

2. CHIPSMAKERS NITAR OCH LÄDER 4 år HD-B, ögon u.a 2017 och 2019 Mycket goda vallanlag, Mycket god typ på exteriörbeskrivning, har gjort ett fint BPH, har CERT på utställning.  Pollys andra kull, hennes första kull född mars 2018 innehöll 4 hanar och 1 tik, samtliga har gjort utmärkta BPH, några är utställda med mycket gott resultat ( CERt och Ck), 3 är vallanlagstestade med Utmärkta vallanlag, Mycket goda vallanlag och Goda vallanlag...

Pappa blir vår Paul, C.I.B NorduCh FEUERVALES OVER THE TOP 7 år  Hd B.ögon u.a 2019, Utmärkt typ på beskrivning, har inga vallanlag, kennelns lilla snobb!

POLLY har 5 valpar tidigare, inga barnbarn

PAUL har 25 valpar tidigare, 62 barnbarn

Vi tror att denna kombination blir snygga valpar med ett lite lite mildare temperament, Polly är en tuff tik som kan behöva en mer sansad och lugn hane som Paul. Han är mer typen som luktar på blommorna!

 

3. Vår franska import IVI DE JOMMOKK 6 år HD A/B, ögon u.a , ska ögonlysas igen innan parning. Goda vallanlag, Utmärkt typ på exteriörbeskrivning, har gjort ett fint BPH, Ivis femte kull, hon har 16 valpar sedan tidigare. Flera med utmärkta vallanlag och fina BPH, utställningschampions bl.a En mycket duktig avelstik.

Ivi är parad och dräktig med VIKTOR på drygt 12 år, Nappe har Hd B, ögon u.a, gjort ett bra MH, mycket god typ på beskrivning.... varit frisk hela sitt liv hittills.

IVI har 16 valpar tidigare, 36 barnbarn

NAPPE har 23 valpar tidigare, 33 barnbarn

Vi tror att detta blir tuffa, trygga och snygga valpar med stor potential för arbete! Det var efter BPH i Nykvarn där hela Nappes förra kull gjorde BPH som vi bestämde oss för att Nappe skulle ha en kull till. Nappe har genomgående gett väldigt bra psyke, att han endast har 33 barnbarn är synd. Vi behåller förmodligen själva en valp ur denna kull. Den här kullen får en stamtavla helt utan Grålötens Vandra Vidare! Intressant!

 

FÖLJANDE TIKAR KOMMER PARAS UNDER 2020

 

4. CHIPSMAKERS SOLAOBADA I PINACOLADA  2 år Hd A, ögon u.a 2019, ett fint BPH, goda vallanlag, mycket god typ på beskrivning, tävlar lydnad.

Ska paras våren 2020 med vår import från USA, OPTIMIST BLUE BLOOD 3 år.

Cocos har inga valpar eller barnbarn tidigare.

Remy har 10 valpar ( 3 i Sverige och 7 i Schweiz), 0 barnbarn.

 

5. Om diverse hälsotester tillåter så ska ev. följande tikar paras under 2020.

CHIPSMAKERS KÄR OCH GALEN  6 år  HD- B/C  ögon u.a 2018  Goda vallanlag, lite för tuff och het med djuren, gjort ett fint BPH, Mycket god typ på beskrivning, Ck på utställning. Mimmis andra kull, den första innehöll 1 pojke och 2 flickor, de ska HD-röntgas innan vi beslutar om Mimmi ska ha några fler valpar.

 

 

TANELLIS BLOOMIN BLUEBELL från UK  2 år ska höftledsröntgas och ögonlysas innan ev. parning. Alexa har mindre goda vallanlag, hon fick en rejäl stöt av staketet under testet och kom av sig, 

 

DETTA ÄR FUNDERINGAR SOM KAN ÄNDRAS OM DET DYKER UPP NÅGOT ANNAT INTRESSANT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

             

            

Är Du intresserad av en valp från oss?

Hör av Dig till  chipsmakerskennel@hotmail.com

eller ring 0150-915 06